İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, hükümetten 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasını talep eden önerge kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, önergeye tepki gösterdi.
Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
İtalya Parlamentosu’nun tarihimizi çarpıtma ve politize etme çabasını en sert biçimde kınıyoruz. Bu kısır, düşmanca ve müessif bir yaklaşımdır. Birbirimizin anılarına saldırmak yerine hep birlikte gerçeğin hikayelere üstün gelmesini sağlamalıyız”.
Kalın: Tarihi gerçekleri yok sayan bir karar
Cumhurbsaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da sosyal medya Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İtalyan Parlamentosu'nun aldığı karara sert tepki gösterdi. Karar mesajında şu ifadeleri kullandı:
İtalyan Parlamentosu'nun sözde soykırım kararı tarihi gerçekleri yok sayan ve yeni husumet tohumları eken bir karardır. Cumhurbaşkanımızın ortak tarih komisyonu çağrısını yok sayan ve siyasi popülizmi körükleyen bu yaklaşımları şiddetle reddediyoruz.
Ne olmuştu?
İtalya'da hükümetin 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak resmen tanıması talebiyle parlamentoya bir önerge sunuldu.
Parlamentonun iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi'ne sunulan önergede, iktidar ortakları 5 Yıldız Hareketi ve Lig'in yanı sıra muhalefetteki Demokratik Parti ve İtalya'nın Kardeşleri partilerinden milletvekillerinin de imzası bulunuyor.
Önerge metninde, hükümete "Ermeni soykırımını resmen tanıması ve uluslararası yankı sağlaması" çağrısı yapılıyor.
Metinde "20. yüzyılda yaşanan zulüm ve dehşetlerin tanınması ve anılması daimi bir uyarı teşkil etmelidir" deniliyor.
Önergede, "1973'te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Alt Komitesi, 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda 1,5 milyondan fazla Ermeni'nin yok edilmesinin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kabul etmiştir" deniliyor. Ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun 1987 tarihli kararıyla "1915-1917 yıllarındaki trajik olayları soykırım olarak tanıdığı", 2015'te de benzer bir kararla tüm üye ülkelere soykırımın tanınması çağrısı yaptığı hatırlatılıyor.
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun 2015'te Türkiye ile Vatikan arasında kriz yaratan sözleri de önerge metninde yer alıyor.