Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 80 bin kardeşimiz son bombardımanlar sonrası göç ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İlim Yayma Vakfı Ödül Töreni'nde konuştu

22 Aralık 2019 20:57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İlim Yayma Vakfı Ödül Töreni'nde konuştu.

"Türkiye Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgası kaldıramaz" diyen Erdoğan, son bombardımanlar nedeniyle İdlib'den 80 bin kişinin göç ettiğini belirtti. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Dünyanın ve bizim karşı karşıya bulunduğumuz her yeni duruma uygun yeni duruşlar, yeni yöntemler geliştirmemiz şart. Tabi bunu yaparken de Türkiye'nin yaşadığı FETÖ tecrübesi ve halen medeniyet coğrafyamızda şahit olduğumuz pek çok hadisenin bize verdiği mesajı da doğru okumalıyız. 

"Nasıl oldu da bugün ilmin neredeyse her alanında böylesine geriye düştük, bizden ilham alarak yola çıkanlar şimdi fersah fersah önümüze geçmişken nasıl oldu da biz bugün sahip bulunduğumuz mirasımızın bile farkına varamaz hale geldik? Bu sorular üzerinde cesaretle düşünüp doğru cevapları bulmadan coğrafyamızın ve kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları çözemeyiz.

"Eskiden yurt dışına giden bilim ve araştırma insanlarımızın göçü artık tersine dönmüş durumdadır. Cenevre’de BM öncülüğünde ilk kez düzenlenen küresel mülteci forumuna katılarak eş başkanlık yaptık. Milli gelire oranla insani yardımlarla en cömert ülkesi olarak Türkiye’nin mazlumlara yapmış olduğu çalışmaları anlattık. Önümüzdeki dönemde insan yetiştirmek için öğrenci ve akademisyen değişim programlarına daha fazla ağırlık vereceğiz.

"80 binin üzerinde İdlibli kardeşimiz ülkemiz sınırına doğru göçe başladı. Böyle bir durumda Türkiye bu göç yükünü tek başına taşımayacaktır. Rusya nezdinde, saldırıların (İdlib) son bulması için gereken her türlü çabayı gösteriyoruz, göstermeyi de sürdüreceğiz. Yarın bir heyeti Moskova'ya gönderiyoruz, görüşmeleri yapacaklar. Alınacak neticeye göre biz de atacağımız adımları belirleyeceğiz.

"Suriye'de attığımız adımların önemini anlatma fırsatımız oldu. Forumla katılan ülkeler 7 buçuk milyar dolarlık bir taahütte bulundu. Batılı zengin ülkelere mülteci sorunundan daha fazla kaçmalarının mümkün olmadığını söylemeyi sürdüreceğiz. İdlib halkına yönelik vahşet son bulmazsa göç edenlerin sayısı artacaktır. Rusya nezdinde saldırıların son bulması için gereken çabayı gösteriyoruz. İdlib'deki son katliamlar nedeniyle bu bölgede ciddi hareketlilik oluştu.

"Ekonomik bağımsızlığımızı perçinledikçe, İslam dünyasıyla ilgilendikçe içeriden ve dışarıdan saldırıya maruz kalıyoruz."