Gündem

Çorlu tren kazasında ölenlerin aileleri Anayasa Mahkemesi önünde nöbet tutacak

Dört TCDD personeli ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla yargılanacak

08 Haziran 2019 07:45

Çorlu'da 8 Temmuz 2018 tarihinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı tren faciasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Dört TCDD personeli ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla 3 Temmuz 2019 tarihinde hakim karşısına çıkacak. Geçen aylarda kazada sorumluluğu bulunanların tamamının yargılanması için Çorlu Adliyesi’nde eylem yapan yaşamını yitirenlerin yakınları 12 Haziran Çarşamba günü saat 10.00’da Ankara’daki Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde eylem yapacak.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre hakkında takipsizlik kararı verilen kişilerin de yargılanmasını talep eden aileler takipsizlik kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Kazada yaşamını yitiren 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda’nın annesi Mısra Öz Sel Ankara’daki ‘Adalet Nöbeti’ öncesi şunları ifade etti:

"Delil toplanmadı, şüpheliler dinlenmedi"

“Biz sürecin en başından beri bilirkişilerin taraflı bir rapor hazırladıklarını söylüyoruz. Delil toplanmadı, şüphelilerin hiçbiri dinlenmedi. Bilirkişi raporu taraflı bir rapordu. Haklarında takipsizlik kararı verenlerin bu takipsizlik kararları kaldırılsın diye Çorlu’da ‘Adalet Nöbeti’ başlattık ama o da dikkate alınmadı. 3 Temmuz’da görülecek dava sadece dört kişi üzerinden yürütülecek. Devlet Demir Yolları üst yönetimi, siyasiler ve bürokratlar kovuşturmada yargılanması gerekli görülmedi. Biz bu kişiler hakkında takipsizlik kararının kaldırılmasını istiyoruz. Bunun için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurularımızı yaptık. ‘Adalet Nöbeti’mizin bir ayağı da Anayasa Mahkemesi’nde olacak. Anayasa Mahkemesi’nden de sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar süreci taşıyacağız. Birileri korunuyor ve birileri aklanmaya çalışıyor. Biz de buna itiraz ediyoruz. Kimse sorumlu karşımıza çıkacak ve hesap verecek.”

İddianame kazadan 8 ay sonra kabul edildi

Kazada yaşamını yitirenlerin yakınları sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışmıştı. Ailelerin sorumluların yargılanması talepleri devam ederken kazadan 8 ay sonra 5 Mart 2019 tarihinde Savcılığın hazırladığı iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 3 Temmuz 2019’da hâkim karşısına çıkacak.