Gündem

'Cinsel istismar'la suçlanan savcı hakkında 'delil yetersizliği'nden beraat kararı

25 Mayıs 2023 16:02

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık’ın bir katibi 'taciz' ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada mahkeme, müzakere sonucunda sanık savcı hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi.

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre, İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Bağrıaçık’ın bir katibi taciz ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada hüküm açıklandı. Mahkeme, müzakere sonucunda sanık savcıyı delil yetersizliğinden beraat ettirdi.

İstanbul 40’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına sanık savcı Bağrıaçık’ın avukatı katıldı. Bir önceki duruşma müdahillik talebi kabul edilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı da duruşmadaydı.

Bakanlık avukatından cezalandırılma talebi

Bakanlığın avukatı sanığın cezalandırılmasını talep etti. Sanık savcının avukatı da eski savunmalarını tekrar ettiğini söyledi. Daha sonra duruşma savcısı Abdullah Gül esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Gül, müştekinin yargılama sırasında verdiği ifadeye göre, "sanığın cinsel içerikli herhangi bir söz söylemediğini ve müştekinin cinsel amaçlı bir söze maruz kalmadığını" savundu. "Sanığın müştekinin evinde kolunda tutmasının cinsel bir amaç taşıyıp taşımadığının tespitinin mümkün olmadığını" iddia eden savcı Gül, sanığın ısrarlı bir şekilde kendisini evine kadar davet ettirmeye kadar götüren eyleminin de "kişinin huzur ve sükûnunu bozma" suçunu oluşturabileceğini belirtti. Savcı, bu suç yönünden de süreklilik unsurunun olması gerektiğini kaydederek, dava konusu olayda bu durumun gerçekleşmediğini ifade etti. Savcı, sanığın cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle beraatini talep etti.

"Şüpheden sanık yararlanır"

Mahkeme, müzakere arasından sonra hükmünü açıkladı. Mahkeme başkanı Emre Binici, sanık savcı hakkında beraat kararı verdiklerini açıkladı. Mahkemenin hükmünde sanığın kamu görevinin ve hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalandığı, cinsel taciz suçundan yeterli delil bulunmadığı aktarıldı. "Şüpheden sanık yararlanır" ilkesi gereğince beraatine hükmedildi.

Mahkeme, kesinleşme şerhini içeren gerekçeli kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’ne gönderilmesine karar verdi.

'Başka kişiler de var' iddiası

İstanbul 40’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeyen başlayan dava, Mart 2022’de Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) iletilen şikayete dayanıyor. 24 Nisan’da görülen ilk duruşmada tanık olarak dinlenen kalem müdürü, Bağrıaçık’ın adliyede taciz ettiği başka kişilerin de olduğunu ileri sürmüştü.

Davanın açıldıktan sonra görevinde hiçbir değişiklik olmayan Bağrıaçık, ilk duruşmaya katılmamıştı. Mahkeme heyeti de savcı hakkında zorla getirme kararı vermişti. 22 Mayıs’ta görülen ikinci duruşmaya katılan sanık savcı, hakkındaki taciz iddialarını reddederek mağduru suçlamıştı. Savcı süre isteyince duruşma ertelenmişti.