Dünya

Çin Devlet Başkanı Jinping: 'Şeytani' virüse karşı bir savaş yürütüyoruz

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, 106 kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs vakalarını incelemek için Çin'e gitti

28 Ocak 2020 18:32

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ülkesinin 'şeytani' koronavirüs salgınına karşı ciddi bir savaş yürüttüğünü belirtti ve hükümetin hastalığı kontrol etme yönündeki çabalarında şeffaf olacaklarının sözünü verdi.

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgınını incelemek üzere ülkede bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ) yetkilileriyle görüşen Devlet Başkanı Şi Jinping, "Bu salgın bir şeytan ve biz şeytanın saklanmasına izin veremeyiz" dedi.

Şi, "Çin hükümeti her zaman, salgına dair bilgilerin yerel halka ve yabancı ülkelere zamanında açıklanmasına yönelik açık, şeffaf ve sorumlu bir tutum benimsedi" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Japonya'da ilk kez Çin'e hiç gitmemiş bir kişide koronavirüs tespit edildi

DSÖ: Çin'e güveniyoruz

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da koronavirüs salgınıyla mücadelede Çin'e güvendiklerini belirtti. Çin'in aldığı önlemleri takdir ettiğini belirten Ghebreyesus, "DSÖ, Çin ile işbirliğini güçlendirmeyi umuyor, Çin'e gereksinimlerine göre ihtiyaç duyduklarını tedarik etmeye hazır" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ghebreyesus, Pekin'de Dışişleri Bakanı Vang Yi ile de görüştü.

TIKLAYIN - Danimarka gazetesi Çin bayrağını koronavirüs sembolüyle çizdi; Pekin özür talep ediyor

Ghebreyesus, bazı ülkelerin vatandaşlarını Çin'den tahliye etme önerilerini takip ettiklerini kaydederek, DSÖ'nün bu tavrı savunmadığını, mevcut koşullarda soğukkanlılığın sürdürülmesi gerektiğini ve aşırı tepki göstermeye gerek olmadığı vurguladı. Ghebreyesus, "DSÖ, Çin hükümetinin salgınla mücadele kabiliyetine tamamen inanıyor" diye ekledi.

Yaşamını yitirenlerin sayısı 106'a yükseldi

Çinli yetkililer koronovirüs nedeniyle 106 kişinin hayatını kaybettiğini ve 4 bin 515 kişinin virüsten etkilendiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ülke yetkililerine göre, Çin'in dışında ABD, Avustralya, Singapur, Tayvan, Tayland, Malezya, Güney Kore, Japonya, Fransa, Vietnam, Nepal, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka, ve Almanya gibi ülkelerde koronavirüs vakaları görüldü. Ancak şimdiye kadar Çin sınırları dışında hayatını kaybeden olmadı.

TIKLAYIN - Koronavirüs salgınından 3 ay önce New York'ta salgın tatbikatı yapılmış; senaryodaki virüs 18 ayda 65 milyon kişinin ölümüne yol açıyor