Gündem

CHP’li İrgil: Gemlik KHK’sı zeytinliklerin ölümüdür

"Kamuoyunun tepkisinden korkanlar, arkadan dolanarak KHK kolaycılığı ile Gemlik’i ranta açtılar"

25 Aralık 2017 20:53

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil,  deprem tehlikesi altındaki Gemlik ilçesinin taşınmasını sağlayacak olan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyi eleştirerek "Gemlik KHK’sı zeytinliklerin ölümüdür. Zira KHK ile önü açılan betonlaşmayı kontrol edebilecek ve imar rantını durdurabilecek bir iktidar yok" dedi.

Gemlik’te ilçe sakinlerinin deprem riski taşıyan mevcut yerleşim yerlerinden nakledilmesi için orman olarak korunmasında yarar görülmeyen yerlerde imarın önünü açan düzenleme KHK ile çıkarıldı. Benzer düzenleme geçtiğimiz haziran ayında Zeytin Koruma Kanunu’nda yapılmak istenmiş ancak zeytinlik alanların yok olma tehlikesi nedeniyle oluşan toplumsal baskı üzerine geri çekilmişti.

"Gemlik KHK’sının terörle mücadele ile ne ilgisi var?"

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Zeytin Koruma Kanunu’nun, KHK ile aşıldığı belirtilerek, "KHK’ları terörle mücadele için çıkardıklarını söyleyenlere soruyorum; Gemlik KHK’sının terörle mücadele ile ne ilgisi var?” dedi.

Gemlik’in her tarafının zeytin ağacı olduğu ve bu nedenle alternatif yerleşim alanı bulunamadığı için söz konusu bu KHK’nın zeytin ağaçlarını koruyacağı ve alternatif imar alanları sağlayacağı açıklamalarına da değinen CHP’li İrgil, şu ifadelerde bulundu:

"Bu KHK ile Gemlik’i betonlaştırıp büyütebilirsiniz ama zeytin kıyımından elde edilen ranta engel olamazsınız. Gemlik KHK’sı zeytinliklerin ölümüdür. Zira KHK ile önü açılan betonlaşmayı kontrol edebilecek ve imar rantını durdurabilecek bir iktidar yok. Aksine Gemlik’te inşaat, betonlaşma ve yeni imar alanları için işbirliği var. Zeytin Yasası ile mertçe Meclis’te tartışamayanlar ve kamuoyunun tepkisinden korkanlar, arkadan dolanarak KHK kolaycılığı ile Gemlik’i ranta açtılar. Gemlik halkı kendi büyümesi ve gelişmesi için kararı kendi veremez miydi? Gemlik daha çok inşaata ve binaya kavuşabilir ama zeytinlikler ve doğal güzelliği gidince kim Gemlik’te yaşayacak? Yaptığınız inşaatlarda kim yaşayacak? Zeytin, doğa ve deniz yoksa Gemlik için gelecek de yoktur, sıradan bir kasaba olarak kalır. Önemli olan bina ve nüfus olarak büyümek değil, medeni ve insanca bir kentleşme anlayışı ile gelişmektir. Gemlik’i büyütebilirsiniz ama geliştirmiyorsunuz." (DHA)

İlgili Haberler