Gündem

CHP'li Tanrıkulu CİMER'e belediyelerdeki soruşturmaları sordu; Soylu yasa maddeleri ile 'yanıt' verdi

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, belediyelerde görevden alınan, soruşturma yürütülen belediye başkanlarının sayısını, kimler olduğunu, görevden alınan AKP'li belediye başkanı olup olmadığını sordu

29 Ağustos 2019 12:34

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Şubat ayında görevden alınan belediye başkanları ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden sorduğu sorulara İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verilen yanıtta "Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri hakkındaki görevden uzaklaştırma işlemleri Anayasanın 127. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanununun 47. maddesi ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 34. maddesi çerçevesinde yürütülmektedir" denildi.

CHP'li Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002-2019 yıları arasındaki Türkiye genelinde belediyelerde görevden alınan, soruşturma yürütülen belediye başkanlarının sayısını, kimler olduğunu, görevden alınan AKP'li belediye başkanı olup olmadığını sordu. Tanrıkulu'nun CİMER'e sorduğu sorular şöyle:

"- 2002-2019 yılları arasında yıllar bazında 4 Şubat tarihi itibariyle AKP’li Belediyeler için açılmış bir soruşturma ve inceleme var mıdır? Varsa, bu inceleme ve soruşturma sonucunda görevden el çektirilen AKP’li Belediye Başkanı bulunmakta mıdır?

- 2002-2019 yılları arasında yıllar bazında 4 Şubat tarihi itibariyle toplam kaç Belediye Başkanına görevden el çektirilmiştir? Bu Belediye Başkanları hangi partilere mensuptur? Görevden el çektirilen AKP’li Belediye Başkanları kimlerdir?

- 2002-2019 yılları arasında yıllar bazında 4 Şubat tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç Belediye Başkanı hakkında hangi gerekçelerle inceleme ve soruşturma başlatılmış, kaçı görevden uzaklaştırılmış, kaçı görevden el çektirilmiştir?

- 2002-2019 yılları arasında yıllar bazında 4 Şubat tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre hakkında inceleme ve soruşturma başlatılıp, görevden uzaklaştırılıp daha sonra tekrar görevine dönen Belediye Başkanları (partilere göre dağılımı) hangileridir?"

Tanrıkulu'nun sorularına Süleyman Soylu imzasıyla verilen yanıtta, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri hakkındaki görevden uzaklaştırma işlemlerinin İl Özel İdaresi Kanununun 34. maddesi çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi. 

Tanrıkulu'na verilen yanıt şu şekilde:

"İlgi Çimer başvurunuz incelenmiştir.

Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri hakkındaki görevden uzaklaştırma işlemleri Anayasanın 127. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanununun 47. maddesi ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 34. maddesi çerçevesinde yürütülmektedir.

Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri hakkındaki 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanım kapsamındaki işlemler 4483 sayılı Kanun ile Bakanlığımızın 16.01.2003 tarih ve 380 sayılı genelgesi ile 28.03.2003 tarih ve 1511 sayılı genelgeleri çerçevesinde yürütülmektedir."