Ekonomi

CHP'li Sındır, Plan ve Bütçe görüşmelerinden aktardı: Vatandaşa yeni yükler öngörülüyor, vergi gelirlerinde yüzde yirmi artış var

11 Kasım 2019 10:02

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren 2020 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinin ikinci haftasında da çok sayıda bakanlığın bütçesi masaya yatırılmaya devam edecek. Bütçe görüşmelerini değerlendiren Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Vatandaşa yeni yükler öngörülüyor. Vergi gelirlerinde yüzde yirmi artış var. Bir yandan memura, emekliye yüzde 4 gibi bir zam yapıyorlar. Düşük gelirli, orta gelir düzeyinde vatandaşın cebine koyduklarının beş mislini vergi ile geri almayı planlıyorlar" dedi.

“Dolaylı vergiler ile vatandaşın sırtındaki yükü vurgulamaktan vazgeçmedik. Önümüzdeki toplantılarda da bunları kalem kalem anlatacağız” dedi

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, 

2020 yılı bütçe maratonu kapsamında 6 Kasım’da başlayan ve 29 Kasım’a kadar sürecek komisyon görüşmelerinde geçen hafta, Bütçe Kanunu Teklifi ve Kesin Hesap Kanunu’nun Geneli ile Sayıştay Raporları, Kamu Denetçiliği Kurumu, Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Rekabet Kurumu ve Helal Akreditasyon Kurumu Bütçe Teklifleri görüşüldü. Görüşmeler boyunca muhalefet milletvekilinin “ödenek üstü harcamalar” başta olmak üzere çok sayıda aksaklığa ve eksikliğe yönelik eleştirileri oldu. AKP’li milletvekilleri ise 17 yıllık iktidarları boyunca yumurta hesabı üzerinden “alım gücünün arttığını” öne sürdü. (TIKLAYIN -  Video | AKP'li vekilin asgari ücret hesabı: 2002'de bin 750 tane yumurta alınıyordu, şimdi 4 bin 375 adet)

Bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe teklifleri masaya yatırılacak. 12 Kasım Salı günü Sağlık Bakanlığı, 13 Kasım Çarşamba günü Tarım ve Orman Bakanlığı, 14 Kasım Perşembe günü Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Kasım Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçeleri ele alınacak.

"Vatandaşın sırtındaki yükü vurgulamaktan vazgeçmedik"

Bütçe görüşmelerinin ilk haftasını değerlendiren Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP İzmir Milletvekili Sındır, “Dolaylı vergiler ile vatandaşın sırtındaki yükü vurgulamaktan vazgeçmedik. Önümüzdeki toplantılarda da bunları kalem kalem ortaya koyacağız” dedi.

Her bakanlığın çalışmalarını “gölge kabine” gibi incelediklerini bildiren Sındır, “Vatandaşa yeni yükler öngörülüyor. Vergi gelirlerinde yüzde yirmi artış var. Bir yandan memura, emekliye yüzde 4 gibi bir zam yapıyorlar. Düşük gelirli, orta gelir düzeyinde vatandaşın cebine koyduklarının beş mislini vergi ile geri almayı planlıyorlar. Kamu kaynaklarını kullanmadan, yap, işlet, devret projelerinin uygulandığını söyleyip övünüyorlar ama bu garantilerin milyarlarca liralık para aktarımına neden olduğunu da unutturmaya çalışıyorlar. Tüm bunlar, öncelikli eleştirilerimizi oluşturuyor” diye konuştu.

"Vatandaştan gizledikleri gerçekleri örterek sunum yapıyorlar"

Her kurumun bütçesinde ciddi bir borçlanma öngörüldüğünü, bu tespitlerini tüm toplantılar boyunca tekrarlayacaklarını ifade eden Sındır, “Vatandaştan gizledikleri bir takım gerçekleri örterek sunum yapıyorlar. Sonra kameralar çıkınca muhalefetin bütçe üzerindeki konuşmaları yapılıyor. Denge, denetleme mekanizması bakımından o kameraların oradan çıkmaması gerekiyor. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunuyoruz, önerilerimizi sıralıyoruz. AKP’li milletvekillerinin halktan gizlediklerini biz vurgulamayı sürdüreceğiz. Komisyon aşamasında da Genel Kurul aşamasında da bu hususların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.