Çevre

CHP'li Öztunç'tan Bakan Kurum'a: La Fontaine’den masallar anlattı, söylediklerinin aslı astarı yok

"Millet ‘bahçe’ değil, çevreye saygı istiyor"

11 Kasım 2021 16:31

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçe görüşmeleri sürerken; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Bir yandan Paris İklim Sözleşmesi’ni onaylıyoruz ama öbür taraftan filtresiz çalışan termik santraller çalışmaya devam ediyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? O 3 milyar doları almak için imza attılar. Murat Kurum, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, La Fontaine’den masallar anlattı. Söylediklerinin hiçbirinin aslı astarı yok. İşi gücü millet bahçesi yapmak. Millet ‘bahçe’ istemiyor. Millet, çevreye saygı istiyor.” dedi.

Ali Öztunç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismine ‘İklim Değişikliği’ eklemesi yapılması ve şehircilik projeleriyle iklim krizine karşı nasıl mücadele edileceği ile ilgili şu yanıtı verdi:

“İsmi değişti diye o görevi yapacak diye bir şey yok. İsim değişikliği ile bu işler olmaz. Adına ‘iklim değişikliği bakanlığı’ koymakla iklim kriziyle mücadele edilmez. Bugün sunumu yaptı Sayın Bakan. Paris İklim Anlaşması’ndan bahsetmiş. 6 yıl boyunca neden onaylanmadığına bir gerekçe bulmuş. Biz biliyoruz ki asıl gerekçe paraydı. Amerika’da 3 milyar doları duyunca Tayyip Erdoğan, hemen geldi apar topar Paris İklim Anlaşması'nı onaya getirdi, onaylandı, Glasgow’a gidildi. Bakan, ‘Glasgow’da şöyle başarılı çalışmalar yaptık’ diyor; termik santrallerle ilgili imzayı atmadılar. Bir yandan Paris İklim Sözleşmesi’ni onaylıyoruz, ‘Devlet olarak biz bu işe müdahiliz’ diyoruz ama öbür taraftan kömürlü çalışan termik santrallere izin vermeye devam ediyorlar. Filtresiz çalışan santraller Türkiye’de çalışmaya devam ediyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? O 3 milyar doları almak için imza attılar, onayladılar, bakanlığın ismini değiştirdiler ama bugünkü sunumuna baktık; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, La Fontaine’den masallar anlattı. Söylediklerinin hiçbirinin aslı astarı yok. Öyle rakamlar vermiş ki... ‘Efendim yangında mücadelede şunları yaptık, yangın sonrası şunları yaptık, yapacağız, millet bahçelerini yapıyoruz.’ diyor, işi gücü millet bahçesi yapmak. Millet ‘bahçe’ istemiyor. Millet, çevreye saygı istiyor."

"Çevre Bakanı ama çevreyle ilgisi yok"

"Termik santrallerinin kapatılması yok; Türkiye delik deşik olmuş, her yerde maden ruhsatı veriliyor, Çevre Bakanı ağzını açmıyor. Siyanürle altın ayrıştırma işlemi devam ediyor, Çevre Bakanı susuyor. Hava kirliliği çok fazla, Çevre Bakanı susuyor. Denizler kirlendi, Çevre Bakanı susuyor. Adı Çevre Bakanı ama çevreyle ilgisi yok. Zaten çevre ve şehirciliğin aynı bakanlık içerisinde olması yanlış; çevre orman olabilirdi, şehircilik bakanlığı ayrı olabilirdi. Çünkü ikisi, birbirinin alanına ayrı olan branşlar."

"Cumhurbaşkanı’nın yaptığı değerlendirmeler hem tutarsız hem sağlıksız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Ağaç bahanesiyle vizyon projelerimize kastedenlere nasıl fırsat vermediysek, çevre diyerek enerji hamlemizi dinamitlemeye çalışanlara meydanı boş bırakmayız" ifadelerinin üzerine Ali Öztunç, “Cumhurbaşkanı’nın son zamanlarda yaptığı değerlendirmeler hem tutarsız hem sağlıksız. ‘Enerji hamlelerimizi engellemek için çevre diyenlere sessiz kalmayız’ diyor, çevre demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Bir covid sürecini yaşadık, çevrenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İklim krizi ortada, dünyanın sıcaklığı artıyor. Yazın ortasında seller, yangınlar yaşanıyor. Tüm bunlar yaşanırken, iklim krizi ile mücadele etmeyecek miyiz? Madem öyle, niye Paris İklim Anlaşması’nı onaylattın?” diye sordu.

"3 milyar dolar için Paris İklim Anlaşması'nı onaylattılar"

Öztunç, “Tüm dünya termik santrali teknolojisini bırakmışken; Türkiye’nin hala termik santrali teknolojisine sarılması, izin vermesi, filtresiz çalışan termik santrallerinin devam etmesi Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının hikaye olduğunu gösteriyor. Bunlar, Paris Anlaşması'nı 'iş olsun, dostlar bizi alışverişte görsün’ diye onaylattılar. Tek dertleri 3 milyar dolar, 3 milyar dolar için yaptılar.” dedi.

“Vatandaş istemiyor, dinlemiyorlar"

HES izinleri ve madenlere ilişkin usulsüz olan ÇED raporlarının olası iktidarlarında ne olacağı konusunda Ali Öztunç, “Hepsi yeniden masaya yatırılacak. Biz enerjiye ve madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. Her şeyin yeri ve zamanı vardır. Çok sayıda ‘ÇED gerekli değildir’ raporu var. Niye gerekli değil? Vatandaşın köyüne gidiyorsun, arazisini alıyorsun, oraya bir şey kuruyorsun, maden çıkarıyorsun. Vatandaş izin vermek istemiyor, dinlemiyorlar. ÇED’ler yeniden incelenecek, beşli çeteye verilen tüm madenlere ilişkin incelemeler yapılacak; beşli çete Türkiye’yi ne kadar mahvettiyse, İkizdere dahil olmak üzere, hepsinin hesabı sorulacak. Bundan sonra, bu işlere girecek olan müteahhitler dikkat etsinler, yapmasınlar.” diye konuştu.

“AKP iktidarının son bütçesi"

Ali Öztunç, “Bakan, Meclis’e yılda bir defa geliyor… Geldi, anlattı, üç beş rakam verdi, ‘millet bahçesi yaptık’ dedi, sanki milletin tek derdi millet bahçesiymiş gibi. Bu AKP'nin ve Murat Kurum’un iktidardaki son bütçesi, bir daha yapamayacaklar. İnşallah önümüzdeki dönem o bütçeyi biz yapacağız.” dedi. (ANKA)