28 Nisan 2025 10:34
Güncelleme: 28 Nisan 2025 10:42
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, kurbanlık fiyatlarındaki artışın emekli ve asgari ücretli vatandaşların alım gücünü aştığını belirtti.
Ziyaretleri sırasında farklı illerdeki durumu değerlendiren Gürer, kurban fiyatlarının özellikle nakliye maliyetlerinden etkilendiğini ifade etti. Gürer, “Niğde gibi illerde vatandaşlar doğrudan ağıllara gelip hayvanını seçer, alırdı. Bu gelenek kaybolmaya başladı. Şu anda kurban alımı durağanlaştı” dedi.
Evrensel'in aktardığına göre, bölgedeki bir besici, emekli maaşlarının ve asgari ücretin kurban alımına yetmediğini belirterek, “En düşük küçükbaş kurbanlık fiyatı 23 bin ile 27 bin TL arasında. Geçen sene asgari ücretle bir kurbanlık alınıyordu, bu yıl mümkün değil” dedi.
Hayvancılık sektöründeki en büyük sorunun yem giderlerindeki artış olduğunu vurgulayan Gürer, “Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, saman ve diğer kalemlerle birlikte hayvancılık giderek daha zor hale geliyor” diye konuştu.
Gürer, büyükbaş hayvancılık yapan küçük ölçekli işletmelerin kapandığını belirterek, “Artık büyükbaş hayvancılık, 100 hayvanın üzerinde üretim yapan işletmelere kaydı. Süt üreticileri de sütten para kazanamadıklarını söylüyor” dedi. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği 17,15 TL'lik süt fiyatının altında alım yapıldığını, bu durumun da üreticileri zorladığını ifade etti.
Besici Hanifi Güçlü ise hayvancılık maliyetlerinin artmasının nedenlerinden birinin mera alanlarının daralması olduğunu belirterek, “1940’larda 44 milyon hektar olan mera alanı, 2001 itibarıyla 14 milyon hektara düştü. Enerji, maden ve sanayi projeleri nedeniyle meralar hızla azaldı. Mera olmadığı için kapalı alanda hayvancılık yapılıyor ve maliyetler yükseliyor” dedi.
Gürer de, “Mera kaybı nedeniyle yem giderleri arttı, çoban bulmak zorlaştı, kırsal alanlar boşaldı. Kırsal boşaldıkça büyükşehirlerde et ve süt gibi temel gıdalara erişim zorlaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Güçlü, verilen desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, “Geçen yıl 450 lira olan yem çuvalı bu yıl 750 liraya çıktı. Bu artış doğrudan et ve kurban fiyatlarına yansıdı” dedi.
Gürer, hayvancılık yapan üreticilerin ayakta kalabilmesi için çiftçilik de yapmaları gerektiğini ifade etti. Güçlü ise artan mazot, elektrik ve gübre maliyetleri nedeniyle bu avantajın da kaybedildiğini belirterek, “Mazotun litresi 45-50 liraya yükseldi, bu da maliyetleri daha da artırdı” dedi.
© Tüm hakları saklıdır.