Gündem

CHP'li Akın'dan Osmangazi Köprüsü tepkisi: Açıklanması gereken araç sayısı değil; gelir garantisinin sağlanıp sağlanamadığıdır

20 Temmuz 2022 12:39

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, geçiş garantisi verilen köprülerin verilerinin sadece bayramlarda açıklandığını belirterek "Açıklanması gereken araç sayısı değil; gelir garantisinin sağlanıp sağlanamadığıdır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın geçiş ve gelir garantisi verdiği köprülere ilişkin verileri yalnızca bayram dönemlerinde açıklamayı alışkanlık haline getirdiğine dikkat çekti.

Köprüden geçen araç sayısının garanti edilen tutara ulaşmasının Türk lirasındaki değer kaybının ardından gelir garantisini sağlamadığını ifade eden Akın, yazılı bir değerlendirmede bulundu.

"Günde 40 bin araç geçmesi durumunda bile yine kamu bütçesinden karşılanmakta"

Akın, Osmangazi Köprüsü’ne günlük 40 bin araç için 35 dolar artı KDV olmak üzere yaklaşık 38 dolar tutarında gelir garantisi bulunduğunu hatırlattı.

“Gelir garantisine hiç artış yapılmadığı varsayılsa bile Osmangazi Köprüsü'nden otomobil geçiş ücreti için alınan tutar güncel kura göre 10,5 dolara (184,5 lira) denk gelmektedir” diyen Akın, “Dolayısıyla arada oluşan yaklaşık 27,5 dolar tutarındaki fark, günde 40 bin araç geçmesi durumunda bile yine kamu bütçesinden karşılanmaktadır” diye konuştu.

“Bu anlamda bayram dönemini kapsayan 14 günde Osmangazi Köprüsü'nden 757 bin 227 aracın geçmesini büyük bir başarı gibi sunulması kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir” diyen Akın, şöyle devam etti:

“Açıklanması gereken araç sayısı değil; gelir garantisinin sağlanıp sağlanamadığıdır. Güncel kura göre (1 dolar 17,55 lira) 35 dolar artı KDV'nin değeri yaklaşık 670 lira olarak hesaplanmaktadır.

Osmangazi Köprüsüne verilen günlük 35 dolar artı KDV üzerinden 40 bin araç geçiş garantisi için kamu bütçesinden hiç ödeme yapılmaması için şirketin günlük yaklaşık 26,7 milyon lira (1 milyon 520 bin dolar) tutarında gelir elde edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu gelir elde edilmezse eksik kalan tutar kamu bütçesinden şirkete ödenmektedir.”

"Bir yılda yalnızca 2 haftalık verileri değil, 52 haftaya ilişkin verileri açıklayın"

“Bayram döneminde Osmangazi Köprüsü'nden her ne kadar garanti edilen araç sayısı iki katına ulaşsa da iktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türk Lirası'ndaki değer kaybı döviz üzerinden verilen gelir garantilerinin yükünü artırmaktadır” diyen Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmangazi Köprüsü'nden 80 bin araç geçmesi durumunda geçiş ücreti olarak (araç başına 184,5 lira) toplam 14 milyon 760 bin lira alınmıştır. Ancak 40 bin araç için 35 dolar artı KDV'nin toplam tutarı ise güncel kura göre yaklaşık 26,7 milyon liraya denk gelmektedir.

Bu kapsamda bir günde 80 bin araç geçse bile gelir garantisinin sağlanması için köprüyü işleten şirkete 11 milyon 940 bin lira tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.

AK Parti iktidarı yalnızca bayram dönemine ilişkin 2 haftalık verileri açıklayıp döviz üzerinden verilen gelir garantileri nedeniyle kara deliğe dönüşen köprüleri şirin göstermeye çalışıyor.

İktidara çağrımız bir yılda yalnızca 2 haftalık verileri değil, 52 haftaya ilişkin verileri açıklayın.

Türk Lirası'ndaki değer kaybının ardından Osmangazi'ye verilen gelir garantisinin sağlanması için iki seçenek var: Ya günde 145 bin araç geçecek ya da dolar kuru 4,5 liranın altına inecek. Dolayısıyla sayın bakan ya matematik bilmiyor ya da bilinçli bir şekilde kamuoyunu yanıltıyor.”