Gündem

CHP: Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 'uçmayan yolcular' için 65 milyon dolar zarara yol açtı

DHMİ Genel Müdürü, "Kamu yararı amacıyla kurulmadık" dedi

07 Kasım 2019 08:33

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, CHP’nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Çaykur’un 2011 ve 2016 yılları arasındaki ibra edilen Sayıştay raporlarına yönelik itirazları görüşüldü. CHP'li milletvekilleri, DHMİ’nin yap, işlet ve devret projelerinde “uçmayan yolcular için” 65 milyon dolarlık zararın ortaya çıktığını belirtti. DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin ise buna karşılık olarak kamu yararı amacıyla kurulmadıklarını ifade etti.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberi şöyle:

Birçok işletmede olduğu gibi üç kamu kurumunda da ödenek üstü harcamaların, usulüne uygun olmayan işlemlerin ve borçların olduğunu kaydeden CHP milletvekilleri, raporların yeniden görüşülmesi gerektiğini ifade etti. CHP milletvekilleri, özellikle DHMİ’nin yap, işlet ve devret projelerinde “uçmayan yolcular için” 65 milyon dolarlık zararın ortaya çıktığını, AOÇ’nin ise aralarında Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı döneminde yaptığı borç dahil kira borcu nedeniyle zarar ettiğine yönelik tespitleri gündeme getirdi.

DHMİ’nin içerisinde bulunduğu duruma dikkati çeken CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “DHMİ, tekel niteliğinde mamill ve hizmetleri kamu yararına üretmek ve pazarlamak niyetiyle kuruldu. Yani kamu yararına havalimanı inşa etmeli ve işletmeli. Ancak özellikle havalimanı yapım aşamasında kötü yönetimden kaynaklı maliyet artışları ve işletme sırasında oluşan zararlar ortaya çıktı ve bunlar kamu zararıdır” değerlendirmesini yaptı.

"Amacımız kamu yararı değil"

CHP’li Kaya’nın değerlendirmelerinin ardından DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, kamu yararı amacıyla kurulmadıklarını öne sürdü. Keskin, “Bizim kuruluş yasamız 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu değil. Kamu yararı esasıyla kurulan bir kurum, kuruluş değiliz. 233 sayılı Kanunla kurulduk. Kanun bize, verimli çalışıp kâr etme görevi veriyor” yanıtını verdi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, CHP, HDP ve İyi Partili milletvekilleri, ibra kararının itirazının kabulü yönünde oy kullanırken AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile bu talep reddedildi. KİT

Komisyonu’nda bugün TRT, TOKİ ve TCDD’nin ibra edilen Sayıştay raporlarına itirazlar görüşülecek.