Gündem

CHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a IMF yanıtı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, IMF ile ilk stand-by anlaşmasının Cemal Gürsel döneminde imzalandığını söyledi

11 Şubat 2019 17:54

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "IMF ile ilk anlaşmayı CHP yapmıştır" sözlerine yanıt verdi.  IMF ile ilk stand-by anlaşmasının 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel döneminde imzalandığını hatırlatan Öztrak, Erdoğan'a, “Fesli tarihçilerden öğrendiği yalan yanlış tarih bilgisiyle milletimize doğru olmayan açıklamalarda bulunmuş" dedi.

CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "IMF ile ilk anlaşmayı CHP yapmıştır" sözlerine yanıt verdi. AKP hükümetinin Türkiye'yi iflas ve IMF kapısına düşme riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Öztrak konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkemizi derin krize sürükleyen Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, fesli tarihçilerden öğrendiği yalan yanlış tarih bilgisiyle milletimize doğru olmayan açıklamalarda bulunmuş. 'IMF ile ilk anlaşmayı CHP imzaladı' demiş. IMF ile ilk standby anlaşması ilk Cemal Gürsel döneminde yapılmıştır. Cemal Gürsel de CHP'nin hiçbir zaman genel başkanı olmamıştır. Hepimizin bildiği bir husus var. IMF ile son anlaşmayı yapan o mektubu Washington'a gönderen heyetin başında bulunan başbakan bellidir. O da Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır."

Gündeme ilişkin açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztrak, rakipleri için “ Mezar kazsınlar” diyen partisinin Şanlıurfa’nın Siverek Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak’ın Bucak’ın adaylığının geri çekilmesinin MYK’da gündeme gelip gelmediği sorusuna, “Ben aşağı inerken yukarıda bir sunum vardı. Dolayısıyla ben orada olduğum sürede tartışılan konular arasında Fatih Bucak yoktu” yanıtını verdi.

"Bazı arkadaşlarımızın beklentileri gerçekleşmemiş olabilir"

CHP’li Gürsel Tekin’in aday belirleme sürecine yönelik parti yönetimine yönelik yaptığı “Liyakata önem verilmedi” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Öztrak, “Bu süreçte bazı arkadaşlarımızın beklentileri gerçekleşmemiş olabilir. Beklentileri gerçekleşmeyen arkadaşlarımızın kamuoyuna bir açıklamada bulunurken duygusal tepki göstermekten mümkün olduğu kadar uzak durmaları dikkatli olmaları yararlıdır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

Genel Sekreterlikten istifa eden Akif Hamzaçebi’nin yerine gelecek ismin kim olacağı sorusuna Öztrak, “Henüz daha belli değil. Belli olduğunda açıklarız” dedi

Türkiye'nin IMF geçmişi

11 Mart 1947: Türkiye IMF'ye üye oldu
 
1 Ocak 1961: Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel döneminde ilk stand-by anlaşması imzalandı.

1961-1970: Süleyman Demirel ve İsmet İnönü'nün 3'er kez hükümet kurduğu süreçte IMF'yle anlaşma trafiği devam etti.

18 Haziran 1980: 24 Ocak kararlarına kaynak oluşturan IMF ile en uzun stand-by anlaşması imzalandı.

1984-1994: Turgut Özal, Ali Bozer, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ve Erdal İnönü döneminde IMF'yle anlaşma yapılmadı.

8 Temmuz 1994: 16'ncı anlaşma imzalandı. Tansu Çiller'in imzaladığı 5 Nisan kararlarıyla TL yüzde 39 devalüasyona uğradı.

1994-1999: Stand-by düzenlemesine gidilmedi.

1999: 18'inci anlaşma DSP, MHP, ANAP hükümetindeki Kemal Derviş döneminde imzalandı.

2005: 19'uncu anlaşma AKP hükümeti döneminde yapıldı. Fondan 10 milyar dolarlık kredi sağlandı.
 
2008: Küresel krize rağmen Türkiye anlaşma yapmadı.