Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İmar barışına 10,5 milyon başvuru yapıldı

"Doğal sit alanlarında 2 bin 165 kaçak yapı var"

20 Mart 2019 08:15

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışına 10,5 milyon başvuru olduğunu ifade etti. Kurum, 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılan imar barışından yararlanan 10,5 milyon vatandaşın çoğunun elektrik, su, doğalgaz sorunlarının bulunduğunu belirtti. Tapuları olmadığından mülkiyeti ipotek gösteremediklerini aktaran Kurum, "Şimdi bunların hepsinin önünü açtık ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'na konuşan Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, ülkemizdeki yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız. Nerde ne kaçak var, bu yapıların durumu, risk durumu nedir? Bu analizleri elde etmiş olacağız ki bu veri bizim için çok önemli bir veri." değerlendirmesinde bulundu.

"Kültürel alanlarda imar barışını sabote edenler var"

Kültürel alanlarda İmar Barışı'nı sabote eden vatandaşların bulunduğuna kaydeden Kurum, şunları ifade etti:

"Kesinlikle bu takibi yapıyoruz. Biz hem özel çevre koruma bölgesinde hem de doğal sit alanlarında hem de tarihi alanlarımızdaki yapıların durumunu ve yeni yapılara ilişkin süreci de takip ediyoruz. Biz kesinlikle tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Bunu çok net söylüyorum. Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var. Biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17'ye çıkarmayı hedefliyoruz, yani tüm ülke toprağının yüzde 17'sini korumak üzere yola çıkıyoruz. 

"Arkeolojik sit alanlarında kesinlikle İmar Barışı'na müsaade etmiyoruz. Peribacaları'nın olduğu Nevşehir'deki süreçte de bu yapıların yapılmasına müsaade etmedik. Yıkımını da gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 100'ün üzerinde yapıyı yıktık ve tespit ettiğimiz 195 yapının etaplar halinde yıkımlarını gerçekleştiriyoruz. Doğal sit alanlarında tüm Türkiye'de yaptığımız tespitlerde 2 bin 165 kaçak yapı var. Bu yapıların da tespitlerini yaptık ve süreç içerisinde bunların da yıkımlarını gerçekleştireceğiz."

"En çok talep Adana'dan geldi"

Bakan Kurum, Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasına ilişkin bir soru üzerine, "218 bin çiftçimizi ilgilendiren süreçte yaklaşık 180 bin çiftçimiz bu düzenlemeden faydalandı. Bu sayede Tarım Bakanlığımızın da verdiği desteklerden de faydalanıyorlar. Bu da çok önemli. En çok talep, 14 bin başvuru ile Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin başvuru ile Hatay izliyor, 9 bin başvuru ile Konya, 8 bin 700 başvuru ile İzmir ve Muğla takip ediyor." diye konuştu.

"Bugüne kadar 26 bin vatandaşa toplam 391 milyon metrekare alanın kiralamasını yaptık" diyen Kurum, ifadelerine şunları ekledi:

"Bu ne demek? Biz ülkemizdeki tarımı artıracağız, buradaki istihdamı artıracağız, hayvancılığı artıracağız. Bu kiralamaları yapmakla birlikte hem ekonomiye hem istihdama da destek olmuş hem de vatandaşımıza o atıl hazine arazilerini kullandırarak destek olmuş oluyoruz." 

Bu arazileri, sadece vatandaşlara değil tüm sektörlere kullandırdıklarını belirten Kurum, hem küçük sanayi siteleri hem de organize sanayi bölgeleri noktasında destekler verdiklerini belirtti.