Gündem

Cemevi yöneticisi cezaevindeki oğlunu ziyaret ettikten sonra gizli tanık ifadesiyle tutuklandı

Dosyaya gizlilik kararı getirildi

28 Ekim 2019 11:41

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sarıyer İlçesi Fatih Sultan Mehmet Mahallesi (Armutlu) Şubesi Cemevi Yöneticisi Songül Çimen (57), cezaevinde bulunan oğlunu ziyaret ettikten sonra, gizli tanık ifadesiyle tutuklandı. Çimen’e, “Cemevine gittin mi? Cemevinde örgüt üyelerine yemek yaptın mı?” soruları yöneltildi.

Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Çimen’in avukatı Berrak Çağlar, dosyada gizlilik kararının bulunduğunu ve tam olarak neyle suçlandığını bilmediklerini belirterek “İfade sırasında hâkim, müvekkilime ‘Cemevine gittin mi?’, ‘Cemevinde örgüt üyelerine yemek yaptın mı’ gibi sorular sordu. Songül Hanım da kendisinin Alevi, cemevinin de bir ibadethane olduğunu, burada yapılan yemeği gelen herkesin yediğini söyledi” dedi.

İstanbul Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan oğlu Ümit Çimen’i (33) 10 Ekim günü ziyaret eden Songül Çimen, bir dosyaya ilişkin “ifade eksikliği” olduğu söylenerek gözaltına alındı. Vatan’daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde dört gün gözaltında kalan Çimen, 14 Ekim Pazartesi günü çıkarıldığı mahkeme tarafından, “gizli tanık ifadesi” ile tutuklanarak, Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Dosyada gizilik kararı olduğu gerekçesiyle, herhangi bir bilgiye ulaşamadıkları belirten Çimen’in avukat Berrak Çağlar, “Savcı, Songül Hanımı gözaltına aldırıyor. Dört gün boyunca ifadesini bile almadan tutuklama istemiyle sulh ceza hâkimliğine sevk ediyor” dedi. Hâkimin, Songül Çimen’e sorduğu sorularla ilgili hukuki bir tanım bulamadığını kaydeden Çağlar, şöyle devam etti:

“Bir insan cemevi yöneticisi, yemek yaptı ya da cemevine gitti diye sorgulanır mı? Tutuklanmasına gerekçe olabilecek ne bir görüntü ne bir ses kaydı; herhangi bir delil yok.” 

Çimen, hakkında 2014’te açılan bir davada da benzer iddiaların olduğunu anımsatan avukat Çağlar, “Aynı iddialarla tutuklanması adil değil” dedi.