Dünya

Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya'nın Ankara Büyükelçileri'ne nota verildiğini açıkladı

Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya'da PKK'nın düzenlediği gösteriler nedeniyle iki ülkenin Büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını açıkladı

31 Mayıs 2022 10:35

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya'nın Ankara Büyükelçileri'nin PKK'nın bu ülkelerde düzenlediği gösteriler nedeniyle Bakanlığa çağrıldığını ve nota verildiğini açıkladı. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AA Editör Masası'nın konuğu oldu. Çavuşoğlu, yaptığı açıklamalarda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 8 Haziran'da Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Ukrayna savaşından önce zirvelerde dışişleri bakanları toplantılarında biz her zaman NATO'nun genişlemesinden yana tavır aldık. Şimdi NATO'ya üye olmak isteyen iki ülkenin teröre verdikleri destekten dolayı biz bir çekince koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamadan sonra bir taraftan NATO, diğer müttefikler ve üye olmak isteyen iki ülkeyle temaslarımız devam ediyor. Niye karşı olduğumuzu gayet güzel bir şekilde açıklıyoruz. Teröre verdikleri desteği belgeleriyle herkesin görmesini sağlıyoruz. Herkes de Türkiye'nin bu güvenlik endişelerinin meşru olduğunu söylüyor, kabul ediyor."

"NATO Genel Sekreteri bir taraftan çaba sarf ediyor. İki ülkeden teknik bir heyet geldi. Burada toplantı yaptık. Bu toplantıda beklentilerimizi açıkça ifade eden yazılı belgeyi de muhattaplarımızla paylaştık. Şimdi onlardan cevap bekliyoruz. Beklentilerimiz imkansız mı, hayır değil. Teröre desteği kesmelerini istiyoruz. Sadece PKK, PYD değil, DHKPC, FETO ve tüm terör örgütlerine yönelik desteği kesmeleri gerekiyor. Terörle mücadelemize de destek taahhüdünde bulunmaları gerekiyor. Bu terör örgütlerinin o ülkelerde yapılanması var. O ülkelerde para toplama dahil faaliyetleri var. İsveç'in ürettiği silahların PKK/YPG'nin elinde olması. O faaliyetlerin durdurulması. Sınır dışı gerekenlerin sınr dışı edilmesi, iade talebinde bulunduklarımızn iade edilmesi. Bu müzakereleri sürdürdüğümüz bir zamanda bile paçavralarıyla beraber terör örgütleri gösterilerde bulunuyorlar. Bunlar DAEŞ ve diğer terör örgütleri bu faaliyetlerde bulunsa kesinlikle izin verilmez. Diğer taraftan FETO'nun bu ülkelerde faaliyetleri var. FETOculerin sığındığı ülkelerden iki tanesi"

"Türkiye'nin endişelerini görmezden gelmek olmaz"

"Bu iki ülke neden üye olmak istiyor. Güvenlik endişesi var. Sebebini anlayabiliyoruz. Güvenlik endişelerini karşılama çabası varken müttefik olan Türkiye'nin endişelerini görmezden gelmek olmaz."

"NATO Genel Sekreteri bir çaba sarf ediyor. Kendisine teşekkür etmek istiyorum. Başından beri gerek bizim S-400 alımı da dahil, dürüst ve ilkeli davranıyor. Bu konuda da Türkiye'nin endişelerinin karşılanması gerektiğini her vesileyle vurguluyor. Bizimle de temas halinde."

"Fransa ve Almanya Büyükelçilerine nota verildi"

"Biraz önce söylediğim faaliyetlere göz yuman, destek veren ülkeler var mı, var. O ülkelerin de bu desteği sonlandırması gerektiğini söylüyoruz. Hem ikili düzeyde hem NATO düzeyinde. ABD de var, sadece Almanya, Fransa vesaire değil.

Bir iki gün içindeki PKK paçavralarıyla yapılan gösterilerden bahsediyorsunuz değil mi? Biz dün iki Büyükelçi'yi de Bakanlığa çağırdık ve tepkimizi gösterdik. Sert bir şekilde uyardık. Misyonlarımız da o ülkelerde temaslarda bulundular. Her iki ülkeye bu teröristlerin bu gösterilerine izin verdikleri için nota verdik. Hem Almanya, hem Fransa. İki Büyükelçi'yi de dün arkadaşlarımız Bakanlığa çağırdı. Tepkimizi gösterdi, aynı şekilde notayı de bu iki ülkeye verdik ve bir daha tekrarlanmaması gerektiğini de söyledik."

"İsveç ve Finlandiya üyelik sürecinin birlikte yürütülmesini istiyor"

"Terör örgütlerinin faaliyetlerine baktığımız zaman her iki ülkenin de bize yönelik tutumları ortada. İki ülke politikaları arasında farklılıklar var, ancak burada şartlar belli. İki ülkenin üyelik sürecinin birlikte yürütülmesini iki ülke de istiyor."

"Terör tehdidini içerde ve dışarda, Suriye'de de, nerede olursa olsun temizlemek bizim görevimiz"

"Yunan siyasetçiler her gün Türkiye'ye 5-10 kez saldırmazlarsa kendi halklarını tatmin edemeyeceklerini düşünüyorlar. Yunanistan, adaların statüsünü bozmuştur, dolayısıyla Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekir. Aksi takdirde egemenlik tartışması başlar"

"Suriye'nin kuzeyinde teröristler saldırılarını artırdı, terör tehdidi nerede olursa olsun temizlemek bizim görevimiz.

Bugün uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız var. ABD'den mesajlar geliyor ya da söylüyor, önce yükümlülüğünü yerine getir. Hem yükümlülüğünü yerine getirmiyorsun, hem PKK'ya silah desteği veriyorsun, o da bize saldırıyor. Bölgenin istikrarına en büyük tehdit kim? PKK/YPG."

"Lavrov, Türkiye'ye gelecek"

"Rusya-Ukrayna hattında tekrar müzakereye dönme atmosferinde bizim tarafları tekrar bir araya getirme hatta liderler düzeyinde bir araya getirme konusu var."

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 8 Haziran'da Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Çavuşoğlu'ndan F-16 açıklaması

"F-16 konusunda askeri makamlar kendi aralarında görüşüyorlar, süreç de gayet olumlu seyrediyor. Bundan rahatsızlık duyduğu için zaten Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Kongre'de "Türkiye'ye vermeyin", adeta yalvardı. Yönetim de gerek bizimle olan temaslarında gerekse Kongre'yle kendi içlerinde değişik kurumlarla temaslarında bu işe sıcak baktığında gerekçeleriyle anlatıyor."

"Sadece Türkiye için değil, NATO için, ABD için müttefikler için önemli olduğunu da söylüyor. Kongre'ye bazı milletvekillerinin "vermeyin" mektubuna yazdfığı cevapta da bunu vurguluyor. Askeri makamların arasında varılacak teknik detaylar konusunda varılacak mutabakatın zamanlamasına bağlı. Ondan sonra resmi talep. ABD Kongre'den de izin için başvuracak. Kongre içinde de, arkadaşlarımız da gitti, o temaslarda görüyoruz, bizim temaslarımızda görüyoruz. Kongre'de Türkiye'ye F-16'ların verilmesi konusunda bir eğilim görüyoruz". 

"F-35 tabi CAATSA yaptırımları kapsamında. Bu ilgili yasanın değişmesi gerekiyor. Biz de diyoruz ki ya bizi buraya alın ya da verdiğimiz parayı iade edin. Projenin ortaklarından bir tanesi Türkiye. Sonuçta bu işin çözülmesi gerektiğini de söylüyoruz. ABD ile biliyorsunuz bir stratejik mekanizma kurduk. Bu mekanizma Biden'In teklifiyle kuruldu. "

Suudi Arabistan'la normalleşme süreci

Suudi Arabistan'la ilişkilerin normalleşmesi sürecinde değişik düzeyde temaslar devam ediyor. Dışişleri Bakanı'yla sürekli temaslarımız var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ziyareti son derece faydalı oldu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın Türkiye ziyareti aslında bu ay içinde gerçekleşecekti ama önümüzdeki süreçte gerçekleştirmek konusunda mutabık kaldık.
Dışişleri Bakanı için birkaç tarih üzerinde çalıştık. Netleştirmeye çalışıyoruz. Onun da bir ziyareti olacak.

Mısır'la da yatırımlar artıyor, ticaret artıyor. Mısır'la ilişkileri tekrar normalleştirmek için temaslar oldu. Bakan Yardımcıları düzeyinde iki görüşme oldu. En son, Şükri'yle benim bir görüşmem olmuştu. Önümüzdeki süreçte bakan düzeyinde bir araya gelme konusunda mutabık kalmıştık. Bu konuda adımlar atılacak. Suudi Arabistan'la şimdi daha hızlı ilerliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'yle çok daha hızlı ilerledi. Bir ziyarette çok adım atıldı. Görece olarak Mısır'la olan süreç biraz daha yavaş gidiyor ama herhangi bir sorun yok.