Gündem

Çavuşoğlu: Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya ve Romanya dışişleri bakanları ile ortak basın toplantısı düzenledi

27 Mayıs 2022 12:39

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ye üyelik başvurusuna ilişin yaptığı açıklamada "NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"NATO’nun güvenliği, NATO içinde dayanışma hepimiz için önemli, tüm müttefikler için geçerlidir. Müttefik olmak isteyenler için de geçerlidir. Biz Finlandiya ve İsveç’in güvenlike ndişelerini anlıyoruz ancak herkesin Türkiye’nin de meşru güvenlik endişelerini anlaması gerekiyor. O nedenle terörle mücadelenin net bir şekilde stratejik konseptte yer almasını istiyoruz.

"Finlandiya ve İsveç'in NATO başvurusuna ilişkin karşı olmamız terör örgütlerine yaptıkları destektendir. Bizim niye karşı çıktığımızı herkes biliyor, anlıyor. Heyetler Ankara'ya geldi, bu toplantıdan farklı kurumlardan arkadaşlarımız da vardı. İki ülkenin PKK, YPG başta olmak üzere, terör örgütlerine verdikleri destek, bilgiler bir kere daha paylaşıldı. Heyet bu belgeleri aldı, başkentlerine döndü, şimdi bu ülkelerden cevap bekliyoruz yani somut adımlar bekliyoruz. Bu adımların atılması gerekiyor. Zaman içinde Türkiye'yi ikna ederiz, dostuz, müttefiğiz gibi bir yaklaşım doğru olmaz, bizim beklentimiz imkansız bir beklenti değil. NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar. Makedonya'nın NATO'ya üyeliği kaç sene sürdü? 11 yıl sürdü. Çünkü Yunanistan, Makedonya'dan ismini değiştirmesini istedi. Kuzey Makedonya oldu ve ondan sonra NATO üyesi oldu.

"Bizim talebimiz gayet meşru, açık ve net. Bu ülkeler teröre destek veriyor, teröre yönelik desteği kesmeleri gerekiyor. Ayrıca bize yönelik savunma kısıtlamalarını kaldırmaları gerekiyor. Bu tür kararlar düşmanlara karşı alınan kararlardır. Gayet açık ve net. Umarım Finlandiya ve İsveç bizi gayet iyi anlamıştır. Diğer üye ülkelerin de bu iki ülkeyi bu yönde teşvik etmesi gerekiyor. Biz her zaman diyalogtan yanayız, umarız bu beklentiler somut bir şekilde yerine gelir."


Erdoğan: "250 bin TL tazminatı TÜRGEV ve Ensar'a verelim" dedim, hiç olmazsa Bay Kemal'in birkaç kuruşu da nasip olsun

35 bin 874 polisin görev yeri değişti

Mehmet Özhaseki: Normalde birbirine selam veremeyecek adamlar, Erdoğan düşmanlığında bir araya geliyor

Bir kişiyi silahla yaralayan Osmanlı Ülkü Ocakları Federasyonu Genel Başkanı Turgut Başdaş serbest bırakıldı

RTÜK Üyesi Taşçı: Kılıçdaroğlu'nun videosunu eş zamanlı yayınlayan KRT TV, Tele 1 ve Halk TV hakkında RTÜK ceza raporu hazırlattı

Çavuşoğlu: Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar

Akşener’in istifasını istediği İyi Partili Ömer Ay: Yolsuzluk yapanların kadınlarla ilişkisini anlattım, neresi suç!

Fatih Altaylı: İstanbul’daki pek çok kupon mülkü varlığına katan Katarlı bir yatırımcının gözü şimdi de Galatasaray Adası’nda imiş

Habertürk'e konuşan askeri kaynaklar: Suriye'ye harekât için hazırlıklar yüzde 90 tamam
" />