Gündem

Can Ataklı: İktidar bizzat kendi eliyle zam yaptığı elektrik, akaryakıt fiyatlarına neden bir sınır getirmeyi düşünmüyor?

09 Haziran 2022 08:15

Korkusuz yazarı Can Ataklı, “müjde” olarak duyurulan “Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak” kararının bir çözüm getirmeyeceğini söyledi.

“Ev sahiplerinin çok büyük çoğunluğu tıpkı kiracılar gibi kıt kanaat geçinen, yapılan diğer fahiş zamlardan etkilenen sıradan insanlardır” diyen Ataklı, iktidarı eleştirdi. “Saray medyasının ‘Kiralarda fahiş artışlar’ haberlerinden yola çıkarak popülizm yapmaya kalkan iktidar şimdi kiralara sınırlama getirerek serbest piyasa ekonomisinin de ağır yara almasına yol açıyor. Madem öyle, neden sadece kira konusu dile dolanmamalı, diğer mal ve hizmetlerin zamlarına da sınır getirilmeli” diyen Ataklı devamında da şunları kaydetti:

“Kiraya sınır getiren iktidar neden doğalgazın satış fiyatına bir sınırlama getirmez?

Bu mantıkla hareket edilecekse, halkın belini büken fiyatlara çıkan ekmeğin, pirincin, peynirin, yağın, tuzun, şekerin fiyatının da belli sınırlar içinde olması gerekmiyor mu?

İktidar bizzat kendi eliyle zam yaptığı elektrik, akaryakıt fiyatlarına neden bir sınır getirmeyi düşünmüyor?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


2022 verilerine göre 15 milyon 840 bin olarak hesaplanan İstanbul nüfusu, barınma ihtiyacını karşılamakta giderek daha zorlanıyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre de İstanbul'da yaşanan kira krizi derinleşirken, yeni kiracılar için ortalama kira bedeli 6 bin 360 liradan hesaplanıyor.

İstanbul'da T24'ün görüştüğü emlakçılar "Daha önce böylesini görmedik" dedikleri kira krizini pandemiden kentsel dönüşüme, öğrencilerden nüfus patlamasına kadar çeşitli sebeplere bağlıyor. Ev sahiplerinden ödeyemeyecekleri kira taleplerini duyan kiracılar ise "Ekonominin hali" diyerek ev sahipleriyle ortak bir noktada anlaşmaya çalışıyor.

Yurt pahalılığı nedeniyle ev arayan öğrenci "Evsiz kalacağım" derken, kirası beklemediği oranda artan kiracı "Başka ev bulamam" diyerek istenilen fiyatı kabul ediyor. Emlakçılar da fahiş kiraların sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.

Kira krizine ilişkin bir düzenlemenin kısa süre içinde duyurulması beklenirken T24, krizden etkilenen vatandaşlara mikrofon uzattı.

Haber: Gözde Yel-Melis Karaca

Kamera Kurgu: Candeğer Bükrek-Gözde Yel-Melis Karaca" />