Gündem

Büyükçekmece açıklarındaki 4 büyüklüğündeki deprem sonrası uzmanlardan açıklama: Artçı sarsıntı, faya stres yükledi

21 Mayıs 2025 13:18

Güncelleme: 21 Mayıs 2025 13:23

Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Büyükçekmece açıklarında dün gece saat 23.36’da meydana gelen 4,0 büyüklüğündeki deprem sonrası gözler bir kez daha beklenen İstanbul depremine çevrildi. Deprem Uzmanları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Şerif Barış, artçı niteliği taşıyan bu sarsıntıyı değerlendirdi.

"Bu bir artçı, ama stres yüklendi"

Prof. Dr. Süha Özden, söz konusu depremin 23 Nisan 2025’te meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki ana şoka bağlı bir artçı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu deprem, Kumburgaz segmenti içinde meydana geldi. Ana şok 6.2 idi, bu ise 4.0 büyüklüğünde. 4.5'e kadar artçılar bir süre daha devam edebilir. Bu segmentin kırılmasıyla birlikte, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Denizi içindeki hem batı hem doğu ucuna stres yüklendi. Batı segmenti Tekirdağ, doğu segmenti ise Avcılar ve Adalar’dır. Bu bölgelerde stres birikimi göz ardı edilmemeli.”

“Can kayıplarını önlemek bizim elimizde”

Hürriyet'in aktardığına göre, depremin büyüklüğünün tek başına beklenen büyük depreme işaret etmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Şerif Barış ise, “Bu tür artçı depremler üzerinden büyük deprem öngörüsü yapılmaz. Ancak bilimsel çalışmalar, 7.3 ve üzeri büyüklükte bir depremin önümüzdeki 30 yıl içinde olma olasılığının yüzde 47 olduğunu gösteriyor” dedi.

İstanbul açıklarında gerçekleşecek 6.5 veya üzeri her depremin yıkıma neden olabileceğini vurgulayan Barış, “Afeti önleyemeyiz ama Japonya ya da Meksika gibi ülkelerde olduğu gibi erken uyarı sistemleri, teknolojik hazırlık ve halk eğitimiyle can kayıplarını en aza indirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Valilikten açıklama

İstanbul Valisi Davut Gül, depremin ardından yaptığı açıklamada herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını duyurmuştu.