Gündem

Bursa Barosu Yargıtay'ın davetini reddetti: "Adli açılış töreninin yürütmeye ait bir mekânda yapılması yargının tarafsızlık ilkesine aykırı"

17 Ağustos 2019 12:25

Bursa Barosu, 2 Eylül'de Beştepe'de gerçekleştirilecek adli yıl açılış töreni için Yargıtay tarafından yapılan daveti reddetti. Yargıtay'ın davetine İzmir, İstanbul, Ankara, Muğla, Adana, Ordu, Aydın, Antalya, Van ve Kocaeli barolarından da ret yanıtı gelmişti.

Adli açılış töreninin yürütmeye ait bir mekânda gerçekleştirilmesinin Anayasa'da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduklarını belirten Bursa Barosu açıklamasında, "Davetinize, yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin temsilcisi avukatların meslek örgütü olan Bursa Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz" sözlerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, "Bu tören, keşke yargının ev sahipliğinde ve yargının kurucu unsurlarının bütününe konuşma olanağı sunulacağı; yargının sorunları, kısa, orta ve uzun vadedeki çözüm hedeflerinin konuşulacağı; uzun yargılamalar, uzun tutukluluk sürelerinin eleştirilebileceği, düşünce ve ifade özgürlüğü lehine mesajların verileceği yargı mekanlarında yapılsaydı koşa koşa gelirdik. Lakin, tören için yargıya değil, yürütmeye ait olan bir mekanın tercihi tüm bunları olanaksız kılmaktadır" dendi.

Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun'ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, Yargtay'ın daveti böyle reddedildi:

Hukuk hepimizin üstüne tüm yaşamımızı kurduğumuz sosyal bir zemindir. Sabah kalkıp musluğu açtığımızda, ocağı yaktığımızda, elektrik düğmesini çevirdiğimizde, cep telefonu ile internete bağlandığımızda, orada bir şey paylaştığımızda, bakkalda alışveriş yaptığımızda, arabamıza, metroya bindiğimizde, işimize gittiğimizde vs. her gün farkında olmadan onlarca hukuki işlem yaparız.

Bu işlemlerin insan onuruna, özgürlüğüne, emeğe, anayasal ve evrensel haklara uygun olması da ancak hukukun üstünlüğü ile sağlanır.

Yasalar hukuku gerçekleştirme aracıdır ancak yasalar her zaman hukuka uygun olmayabilir veya hukuka uygun yorumlanmayabilir. İşte o zaman adaleti amaç edinmiş hukukun üstünlüğünü şiar edinmiş yargı devreye girer. Ama yargının devreye girebilmesi “bağımsız” ve “tarafsız” olabilmesine bağlıdır. Yoksa gücün elinde araçsallaşır.

O sebeple yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa'da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize, yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin temsilcisi avukatların meslek örgütü olan Bursa Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz.

Bu tören, keşke yargının ev sahipliğinde ve yargının kurucu unsurlarının bütününe konuşma olanağı sunulacağı; yargının sorunları, kısa, orta ve uzun vadedeki çözüm hedeflerinin konuşulacağı; uzun yargılamalar, uzun tutukluluk sürelerinin eleştirilebileceği, düşünce ve ifade özgürlüğü lehine mesajların verileceği yargı mekanlarında yapılsaydı koşa koşa gelirdik. Lakin, tören için yargıya değil, yürütmeye ait olan bir mekanın tercihi tüm bunları olanaksız kılmaktadır.

Bursa Barosu olarak savunma ve adil yargılanma hakkı ile hak arama özgürlüğünün en nihayetinde hukuk devletinin teminatı olan savunma mesleğine yönelik baskıların ortadan kalktığı, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadığı, mesleğin icrası nedeniyle saldırıya uğramadığı, bağımsız ve tarafsız yargı ile hukuk güvenliğinin tesis edildiği bir hukuk düzeni için mücadele inancımızı sürdürme kararlılığında olduğumuzu bildiririz."