Dünya

Britanya Trump'a "beceriksiz" diyen büyükelçiye sahip çıktı

"Söylediği her şeye katılmıyoruz ama onun işi bu"

08 Temmuz 2019 17:00

T24 Dış haberler

Britanya Başbakanı Theresa May,  ABD Başkanı Donald Trump'a "beceriksiz ve kendine güveni yok" dediği ortaya çıkan ülkenin Washington Büyükelçisi Kim Darroch'a "güveninin tam olduğunu" söyledi.

The Guardian'ın aktardığına göre May'in sözcüsü Darroch'un işinin "ABD hükümeti hakkında dürüst ve yalın bir görüş" sunmak olduğunu belirtti ancak "başbakanın sızan e-postadaki her ifadeye katılmadığını" ifade etti.

Başbakanlık görevlileri Trump'ın Darroch'u kınamasına sebep olan e-postayı kimin sızdırdığını bulmaya çalışıyor. E-postanın medyada yer almasının ardından Trump büyükelçinin "Britanya'ya iyi hizmet etmediğini" söyledi. May'in sözcüsü sızıntının "düşman bir devlet" tarafından yapıldığına dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Britanya e-posta sızıntısından dolayı ABD'den özür dilerken, e-postanın içeriği hakkında bir özürde bulunulmadı.

Bugün Trump'ın kızı Ivanka Trump ile görüşecek olan Britanya Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, sızıntıyı yapan kişinin yargılanması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise Darroch'un yorumlarına katılmadığını söylerken "diplomatların düşüncelerini dürüst bir şekilde dile getirebilmesinin önemli olduğunu" söyledi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti olan aşırı sağcı Brexit Partisi'nin lideri Nigel Farage ise büyükelçinin kovulması gerektiğini söyledi.