Dünya

Britanya başbakanlık yarışında Sunak'a yeni darbe: Eski Sağlık Bakanı'ndan Liz Truss'a destek geldi

Muhafazakâr Partililer arasında yapılan bir anket, Truss’ın parti üyeleri içinde Sunak’ın 32 puan ilerisinde olduğunu gösteriyor

04 Ağustos 2022 07:52

T24 Dış Haberler

Britanya’da Muhafazakâr Parti lideri ve yeni başbakanı belirleyecek seçim süreci devam ederken eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, adaylardan Dışişleri Bakanı Liz Truss’ı desteklediğini açıkladı. Javid’in Truss’a desteğini açıklaması, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın kampanyasına bir “darbe” olarak nitelendirildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Boris Johnson’ın istifasıyla başlayan süreçte sona kalan iki isim olarak Liz Truss ve Rishi Sunak arasında seçim rekabeti ekonomi politikaları üzerinden ilerliyor. Sunak, vergi kesintisi vadeden Truss’ın enflasyonu körükleyeceğini ve bir sonraki seçimi İşçi Partisi’nin kazanmasına sebep olacağını savunuyor. 

Muhafazakâr Partililer arasında yapılan bir anket, Truss’ın parti üyeleri içinde Sunak’ın 32 puan ilerisinde olduğunu gösteriyor. 

Geçmişte Hazine Bakanlığı’nda Sunak ile birlikte çalışan, Boris Johnson’a karşı aynı gün istifa eden eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, iki aday arasında Truss’ı desteklediğini söyledi. Javid, Truss’ın Muhafazakâr Parti’yi yeniden birleştirmek için en iyi aday olduğunu ve ekonomide Truss’ın yaklaşımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sunak ve Javid’in geçmişte yakın olduğu ancak Javid Sağlık Bakanı olduktan sonra sağlık harcamaları üzerine fikir ayrılıklarının ortaya çıktığı belirtiliyor. 

Partinin yeni lideri 5 Eylül'de belli olacak

Ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakâr Parti üyesi, yeni başbakanı ve partinin yeni liderini, sona kalan iki aday arasından seçecek.

Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini, 5 Eylül'de açıklanacak.