Dünya

Britanya Başbakanı Boris Johnson altı gün içinde altı oylama kaybetti: Avam Kamarası erken seçime tekrar 'hayır' dedi

10 Eylül 2019 07:51

T24 Dış haberler

Britanya'da Avam Kamarası, Boris Johnson hükümetinin erken seçim talebini bir kez daha reddetti ve hükümeti anlaşmasız Brexit planlarını açıklamaya zorladı. Boris Johnson bu sonuçla beraber Avam Kamarası'nda altı günde altı seçim kaybetmiş oldu.

The Guardian'ın aktardığına göre Avam Kamarası'ndaki oturum gergin geçti. Johnson'ın parlamentoyu 6 hafta tatil etme kararını eleştiren bazın muhalefet milletvekilleri Muhafazakarlara "utanın" diye bağırırken, bazıları da "susturulduk" yazılı pankartlar tuttu. 

Avam Kamarası, "Operasyon Yellowhammer" belgelerinin içeriğinin milletvekilleriyle paylaşılması için yapılan oylamada 311'e 302 oy kullandı. Oylamanın sonucuna göre Johnson hükümeti, anlaşmasız Brexit planı olan "Operasyon Yellowhammer"ın içeriklerini paylaşmak zorunda kalacak. Planın sızan bir bölümünde anlaşmasız Brexit hâlinde ilaç ve gıda sıkıntısı yaşanabileceği ifade ediliyordu. 

Johnson bu oylamanın ardından ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn'i erken seçimi desteklemediği için "korkaklıkla" suçladı. Avam Kamarası'nda erken seçim için yapılan ikinci oylamada da üçte ikilik çoğunluğa ulaşılmadı. Parlamento dün itibariyle 14 Ekim'e kadar tatile girdi. Bu sebepten dolayı Johnson'ın planladığı gibi Ekim ortasında erken seçim yapılması ihtimali ortadan kalktı.

Corbyn, İşçi Partisi'nin anlaşmasız Brexit ihtimali ortadan kalkana kadar bir erken seçime destek vermeyeceğini söylemişti. Dün anlaşmasız Brexit'i engelleyen tasarı yasalaştı. İtiraz sürecinin sonuçlanmasıyla muhalefet de bir erken seçime destek verebilir. Son anketlere göre Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti 10 puanla İşçi Partisi'nin önünde yer alıyor.