Dünya

Brezilya'da yerli halk hükûmete tepki olarak kilit otoyolu kapattı: Zorla çıkarmaya çalışırlarsa kan dökülür

21 Ağustos 2020 11:20

Brezilya'nın yerli halkı, ülkenin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede yetersizliği ve ormansızlaştırmaya tepki olarak mızrak ve oklarıyla toplanarak bir otoyolu kapattı. Yerliler, hükûmeti taleplerini dinlemeye çağırdı. 

AFP'nin aktardığı habere göre, Kayapo Mekranoti isimli etnik grup mensupları bir otoyolu kapatarak protesto başlattı. Pazartesi gününden beri yolu kilitleyen yerli halk, hükûmetin taleplerini dinlemesini istedi. Protesto lideri Mudjere Kayapo "Buraya bir yetkili gelene kadar ayrılmayacağız" dedi. 

Protestocuların kapattığı otoyol, Brezilya'nın iki temel ihraç ürünü olan mısır ve soya fasulyelerinin taşındığı yol olarak biliniyor. Federal hakim, protestoculara çekilmeleri yönünde çağrı yaptı ve yarattıkları ekonomik zararı vurguladı. Hakimin bölgeye polis yönlendirilmesini onayladı. 

Protestocular, bölgeye polis gelirse şiddet yaşanacağını belirterek "Savaşmak istemiyoruz ama ordu ya da polisin buraya gelip bizi zorla çıkarmaısna izin vermeyeceğiz. Bu olursa, asfalta kan dökülür" ifadelerini içeren bir mektup yazdı. 

Kayapo Mekranoti mensupları, Bolsonaro hükûmetinin otoyolun bölgelerinde yol açtığı çevre hasarını tazmin edecek bir fon sağlamasını talep etti. Protestoda aynı zamanda yasa dışı madencilik, ormansızlaştırmayla mücadelede edilmesi çağrıları yapıldı ve özellikle yerli halkı tehdit eden Koronavirüs salgınına dair daha sert önlemler alınması talep edildi. 

Dünyanın Covid-19 ölümleri açısından ikinci ülkesi hâline gelen Brezilya'da yerli halktan 26 bin vaka görüldü ve 690 kişi hayatını kaybetti.