Dünya

BM, Suudi Arabistan ve Yemen'deki hava saldırılarını kınadı

Temsili

27 Mart 2022 08:58

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen’de ve Suudi Arabistan’da sivil tesislere yönelik hava saldırılarını ve bölgede artışa geçen şiddeti kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, “Genel Sekreter, Cuma günü Husiler tarafından Suudi Arabistan'daki sivil ve enerji tesislerine yapılan hava saldırıları ile ardından Koalisyon'un Sana'daki hava saldırıları da dahil olmak üzere Yemen'deki çatışmanın son zamanlarda tırmanmasını şiddetle kınıyor.” denildi.

Açıklamada, Sana’daki hava saldırılarında BM personelinin ikametgahının da zarar gördüğüne dikkat çekilerek, Genel Sekreter’in, Hudeyde’de devam ettiği belirtilen hava saldırılarından derin endişe duyduğu kaydedildi.

Yemen’de çatışmaların 8. yılına girdiği hatırlatılan açıklamada, tüm taraflara azami itidal, derhal gerilimi düşürme, düşmanlıkları durdurma ve uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyma çağrısı yinelendi.

Ne olmuştu?

Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının 25 Mart’ta Sana ve Hudeyde'ye düzenlediği hava saldırısında aynı aileden 10 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Husiler ayrıca, koalisyon uçaklarının ülkenin batısındaki Hudeyde ilindeki petrol tesislerine de 3 hava saldırısı düzenlediğini, söz konusu saldırıların Stockholm Anlaşması'nın açık ihlali olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan Yemen'de hükümet güçlerine destek veren Arap Koalisyonu Sözcüsü Türki el-Maliki de 25 Mart’ta yaptığı açıklamada, "Yemen'deki İran destekli terörist Husi milislerin Aramco'ya ait petrol ürünleri dağıtım tesislerine saldırı düzenlediğini ve tesislerdeki iki petrol deposunda yangın çıktığını" belirtmişti.