Dünya

BM raportörü Assange'da psikolojik işkenceye bağlı belirtiler tespit etti: Demokratik ülkeler çete gibi çalıştı

Raportör, Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini söyledi

31 Mayıs 2019 13:48

T24 Dış haberler

Birleşmiş Milletler işkence özel raportörü Nils Melzer Londra'da tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın uzun süre işkence görmeye bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler gösterdiğini ve "adil yargılanmayacağı için" ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini belirtti.

BM uzmanı, bugün Britanya hükümetine itirazını sunacak ve bu itirazda "Assange'ın ABD'ye iade edilmesi durumunda insan haklarının ihlal edilebileceğini" belirtecek. The Guardian'ın aktardığına göre itirazda şu ifadeler de yer alacak: "Assange son 9 yıldır düzenli olarak artan istismara maruz kaldı. Bu istismarlar sistematik yargı zulmünden, Ekvador konsolosluğundaki keyfi hapsine, konsolosluğun içindeki baskıcı izolasyona, tacize ve gözlemlemeye, düzenli olarak küçük düşürülmeye ve maruz kaldığı hakaretlere, hatta tekrar tekrar kendisine suikast düzenlenmesi çağrılarına kadar uzanıyor".

Raportör, "20 senedir savaş mağdurları, şiddet ve siyasi zulme maruz kalan insanlarla çalışıyorum. Asla bu kadar çok demokratik devletin bir kişiyi izole etmek, kötü göstermek ve mağdur etmek için hukukun üstünlüğü ile insan onuruna saygı duymadan bir çete gibi çalıştığını görmedim" ifadelerini kullandı.

Melzer bu ayın başında Assange'ı bulunduğu cezaevi Belmarsh'ta ziyaret etmişti. Bu ziyaretteki gözlemlerini paylaşan BM raportörü, "Fiziksel rahatsızlıkları var ama bu taraf ile hastanedeki hapishane personeli ilgileniyor. Asıl rahatsız edici durum işin psikolojik tarafı ve Assange'ın daimi anksiyetesi. Kendini sürekli tehdit altında hissediyor. Benim ne iş yaptığımı anlıyordu ama sürekli rahatsız olmuş durumdaydı ve kendi düşüceleriyle meşguldu. Düzgün bir sohbet kurmak çok zordu." dedi.

Raportör, Britanya'nın Wikileaks kurucusunu ABD'ye ve aynı zamanda Assange'ı ABD'ye göndermeyeceğine dair garanti vermeyen hiçbir ülkeye iade etmemesi gerektiğini ifade etti. Melzer, Britanya'nın Assange'ı yargılama şeklini de eleştirdi. Londra polisinin Assange'ı konsolosluktan çıkardıktan sonra direkt olarak mahkemeye götürdüğünü hatırlatan BM raportörü, Wikileaks kurucusuna savunmasını hazırlaması için zaman verilmemesini "şaşırtıcı" bulduğunu söyledi.

Assange, dün ABD'ye iade edilmesi ile ilgili duruşmasına hasta olduğu gerekçesiyle katılamadı. Avukatları Assange'ın duruşmaya video konferans sistemiyle bile katılamayacak kadar hasta olduğunu açıklamıştı.

Wikileaks, salı günü yayımlanan bir açıklamada Assange'ın sağlığının kötüleştiğini ve çok ciddi anlamda kilo kaybı yaşadığını, bu yüzden de Belmarsh'ın hastane kanadından tutulduğunu belirtmişti.  Açıklamada, "Assange'ın Ekvador konsolosluğunda insan haklarına uymayan şartlarda geçirdiği 7 yıl boyunca sağlığı ciddi anlamda kötüleşmeye başlamıştı. Belmarsh'ta geçirdiği 7 haftada da sağlığı kötüleşmeye devam etti ve ciddi anlamda kilo kaybetti" ifadeleri yer alıyordu.