Gündem

Birleşik Kamu-İş: 15 Ocak'a kadar şartlar iyileşmezse alanlarda olacağız

"Bütçede en büyük pay yandaşa ve batan kurumlara ayrılmış"

14 Aralık 2019 18:33

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu öncülüğünde kamu çalışanları, 2020 yılı bütçesini protesto etmek amacıyla Ankara Tandoğan Meydanı'nda miting yaptı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, 15 Ocak'a kadar kamu çalışanlarının şartlarında iyileştirme yapılmazsa alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Mitinge, Tüm Yerel-Sen, Tarım Orman-İş, Eğitim-İş Sendikası başta olmak üzere birçok sendika ve dernek katıldı. CHP milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Murat Emir, Ahmet Ünal Çeviköz ve İyi Parti milletvekili Tuğba Vural Çokal da mitinge destek veren milletvekilleri arasındaydı.

"Bütçede en büyük pay yandaşa ve batan kurumlara ayrılmış"

Gazete Duvar'ın haberine göre, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın bir haftadır Meclis'te görüşüldüğünü hatırlatarak, "Bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçesi oylanacak. 1 trilyon 96 milyar TL" dedi.

Bütçedeki rakamları aktaran Balık, "2020 yılı bütçesi kamu kurumları içerisinde eğitime 176 milyar, sağlığa 188 milyar, savunma ve güvenliğe 141 milyar, Diyanet'e 37 milyar, kamu yatırımlarına 88 milyar, tarıma 33 milyar, reel sektör desteklerine 44 buçuk milyar, mahalli idarelere 97 milyar, sosyal yardım harcamalarına 69 buçuk milyar lira bütçe ayrılması planlanmıştır. Bütçede en büyük payı eğitime ayırdıkları koca bir yalan. Kamu personeline 333,9 milyar lira, emekli aylıkları için 365,9 milyar lira kaynak ayrılmıştır. Bütçeden en büyük pay yandaşa, şehir hastanelerine, batan kurumlara aktarılıyor" diye konuştu.

"6 milyon EYT'liden 1 buçuk milyonu hemen emekli olacak"

140 milyar TL bütçe açığı, 130 milyar da faiz gideri olduğunun altını çizen Mehmet Balık, şunları söyledi:

"2020'de Kamu Özel İşbirliği projelerine 18.9 milyar lira ayrılmıştır. Kamunun sırtına yüklenen bu açıklar ve devlet garantisindeki, mega projeler ve yandaş müteahhitlere sağlanan bu garanti ödemeler 2020 bütçesini anlatmaya yetmektedir. Devletin 2020 yılında 195,6 milyar alacağını sermayeye bağışlaması kabul edilemez. EYT'lilere 26,1 milyarı çok gören AKP hükümeti sermayeden almaktan vazgeçtiği bu paralarla EYT'lilerin sorununu çözmesi mümkündür. EYT sayısı toplamda 6 milyon. Hemen emekli olacaklar 1,5 milyon. Yani hükümet yalan söylüyor."

Mehmet Balık'ın konuşmasının ardından şarkılar eşliğinde halay çeken katılımcılar, bir süre sonra dağıldı. Kamu çalışanları ellerindeki flama ve dövizlerin dışarıya çıkarılmasına izin verilmemesi gerekçesiyle Tandoğan Meydanı'nda bırakarak alandan ayrıldı.