Gündem

Binali Yıldırım'ın, ortak yayında "okumadığım" dediği Sayıştay raporunda neler var?

Ekrem İmamoğlu, Twitter'da, tespit edilen usulsüzlüklerin yer aldığı bir tablo paylaştı

18 Haziran 2019 08:14

AKP adayı Binali Yıldırım ile YSK kararıyla mazbatası iptal edilen CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı açık oturumda Yıldırım’ın "okumadım’ dediği Sayıştay’ın İstanbul için hazırladığı rapor bir kez daha gündeme geldi. Sayıştay'ın 2017 yılı raporunda ihale kanununa aykırı yapılan işlemler, İspark, İBB, İSKİ ve İETT'ye dair veriler yer aldı.
 
Sayıştay raporlarına dayandırılan bilgilere göre, ihale kanununa aykırı işlemler yapıldı. Pek çok ihalede yaklaşık maliyetler olması gerekenin üstünde hesaplanarak kamu zarara uğratıldı. İhale kapsamında değerlendirilmeyecek işler de bir iş kalemi olarak tanımlandı. Bu kapsamda şehir içi ve şehirler arası kültürel ve sosyal görevlerde 900 bin kilometre yol kat edilerek iş kalemi olarak eklendi.

İBB'ye ait taşınmazlar işgal edildi

BirGün'de yer alan haberde rapora göre, İBB’ye ait 2378 adet taşınmaz kanuna aykırı olarak işgal edildi. Üstelik bu işgal edilen yerlerden kiralar da toplanamadı. 2017 yılında yaklaşık 208 milyon liralık alacağın sadece 44 milyon lirası tahsil edildi. 2017’de İstanbulkart yoluyla sosyal yardım alan 140 bin 179 aileye yaklaşık 147,5 milyon lira yardım yapıldı. Ancak aileler bu kartla sadece anlaşmalı 9 market zincirinde kullanabildi.

İsparkların çoğu ruhsatsız

İspark tarafından işletilen 225 otoparkın sadece 52 tanesinin ruhsatlı olduğu, İspark dışında kalan 719 adet otoparkın ise ruhsatsız olduğu tespit edildi. Yine, Bayrampaşa Otogarı’nda 868 iş yerinden sadece 300 tanesinin ruhsatlı olduğu tespit edildi.

27 milyon liralık destek kaydedilmedi

İSPARK bünyesindeki yüzlerce otoparkı ruhsatsız olarak işleten ve bu yolla kamu zararına neden olan AKP’li belediye yönetiminin muhasebe işlemlerini de hatalı yaptığı ortaya çıktı. Sayıştay raporuna yansıyan usulsüz işleme göre İBB tarafından taşeron firmalara yapılan hakediş ödemelerinden kesilen 27 milyon liralık asgari ücret desteği tutarı, genel bütçeye gelir kaydedilmedi. 

KİPTAŞ’ın 2016 yılı faaliyeti nedeniyle İBB’ye aktarması gereken 219 milyon liralık net kar payı 2017 yılı sonuna gelindiğinde aktarılmadığı, önceki yılların karıyla birlikte yaklaşık 266,5 milyon liranın hala tahsil edilemediği belirlendi.

İBB, İSKİ ve İETT’nin çok sayıdaki taşınmazı özel şirket olan elektrik dağıtım şirketlerine bedelsiz tahsil edildi. İETT mülkiyetinde bulunan ve kayıtlı değeri 157 milyon lira olan taşınmazın söz konusu şirketlerin fiili kullanımında olduğu, İETT’ye herhangi bir bedel ödenmediği kaydedildi.

Yine Sayıştay raporlarında, İSKİ’nin su fiyatlandırmasına ait tarifelerinin gerçekçi ve şeffaf bir biçimde tespit edilmediği belirtildi. Tarife içinde yer alması gereken tutarlar bakım bedeli adı altında tekrar tahsil edildi. Kaçak su kullanımı da tarife içine sokularak, kaçak kullanılan su bedelleri kurallara uyan abonelerden alındı.

İSKİ’nin bazı şirketlere verdiği işlere yönelik Sayıştay denetçilerine, “15 Temmuz” savunmasının yapıldığı bir iş için, “İşin bitim tarihi 15 Temmuz’dan çok önce” karşılığı verildi. Bbir başka olayda da bir şirkete ihalesiz verilen işin, iki ay önceden notere onaylattırıldığı ortaya çıktı.

Bedelsiz kullandırıldı

İBB’nin, kamuya ait taşınmazları, iktidardan en fazla ihale alan Cengiz-Kolin Ortaklığı ile Sabancı Holding ve Alman E.ON Şirketi Ortaklığı’na bedelsiz olarak kullandırdığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın İBB ile bağlı şirketlerinde yaptığı denetimlere ilişki raporlarda kamu kaynaklarının kötü kullanımına ilişkin sayısız örnek yer alıyor. Sayıştay’ın “kamu yararına aykırı” dediği olayda, 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan TEDAŞ adına çok sayıdaki lojman, trafo, bina ve arsa Limak’ın ayrılmasından sonra Cengiz-Kolin Ortaklığı’nda kalan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve Sabancı Holding-E.ON’a ait İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ)’ye tahsis edildi.

İSKİ’ye ilişkin Sayıştay raporu bununla da bitmedi. Kuruma ilişkin raporda, 100 km’de ortalama 4-5 km yakıt tüketmesi gereken Renault Clio tipi aracın, görünürde 63 lt’yi aşan yakıt tüketimi gerçekleştirdiği saptandı. Yani 175 yolcu kapasiteli bir uçak, 100 km’de kişi başına 2,57 lt yakıt tüketirken, yolcu kapasitesi 5 olan İSKİ’ye ait Clio, aynı mesafede kişi başına 5 kat fazla, yani 12,6 lt benzin tüketiyor. Sayıştay, gerçekleşmesi mümkün olmayan bu durumun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Milyon Euroluk metrobüsler garajda bekletildi

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde, 2008 yılında, Hollanda’nın APTS adlı firmasından 65 milyon Euro bedelle alınan metrobüslerin bazıları garajda bekletildi, bazılarının da günde bir kez sefere çıkığı anlaşıldı.Tanesi 1 milyon 260 bin Euro bedelle alınan metrobüslerin Beylikdüzü ila Zincirlikuyu arasında hizmet vereceği ifade edilmişti. İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hakkı Sağlam’ın aktardığı bilgilere göre, ilk bilirkişi raporu 2012 yılında verildi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik bölümü hocalarınca hazırlanan ilk bilirkişi raporunda zararın 198 milyon olduğu söylenmişti.

İmamoğlu Twitter'dan paylaştı

Ekrem İmamoğlu da Twitter'dan raporda yer alan usulsüzlükleri paylaştı. İmamoğlu, "İBB'de yapılan usulsüzlükler ile ilgili detayların yer aldığı 2017 yılına ait son Sayıştay raporlarını bir türlü bulamayanlar ve okuma fırsatı olmayanlar için paylaşıyorum" ifadesini kullandı.

İmamoğlu'nun paylaştığı tablo şu şekilde