Gündem

Bilecik Belediyesi, 'Osmanlı Tarih Şeridi'nde yer alan panoları 'intihal' sebebiyle kaldırdı

Panoları hazırlayan Prof. Dr. Ahmet Şimşirligil, CHP'li Belediye Başkanı Semih Şahin'e tepki göstermişti

16 Mayıs 2019 12:46

Bilecik Belediyesi, hizmet binasındaki Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'nde yer alan bazı panoları kaldırdı. Panoların kaldırılmasının ardından tabloların altında yazılan yazılarda katkısı olan Marmara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ahmet Şimşirligil "Bilecik'i kazanan CHP'li başkan da Osmanlı tarih şeridinde, padişahları anlatan yazıları yok etmiş" sözleriyle tepki gösterdi. Bilecik Belediyesi ise konuyla ilgili olarak Şimşirligil'e verdiği cevapta, panolarda 'intihal ve eksik bilgilendirme' bulunduğunu açıkladı. 

Bilecik Belediye binasında yer alan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi projesi, iki dönem önce AKP'li Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından gerçekleştirilmişti. Prof. Dr. Ahmet Şimşirligil, projede yer alan Osmanlı padişahı tablolarının altına bilgilendirme yazıları hazırlamıştı. 

31 Mart yerel seçimi sonrası Bilecik Belediye Başkanı seçilen CHP'li Semih Şahin, tarih şeridinde yer alan tabloların altında yer alan yazıları kaldırdı. Tabloların kaldırılmasına tepki gösteren Ahmet Şimşirligil, Twitter hesabından şunları söyledi:

"Yunanlılar Bursa'ya girdiğinde Osmanlı türbelerine saldırırdı... Bilecik'i kazanan CHP'li başkanda Osmanlı tarih şeridinde, padişahları anlatan yazıları yok etmiş... Nasıl bir zihniyettir bu!"

Bilecik Belediyesi Şimşirligil'in tepkisine sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi. Belediye'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Şimşirligil'in yazdığı panolarda 'intihal ve yanlış bilgilendirme' bulunduğu, panoların Prof. Halil İnalcik, Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Prof. Cevdet Küçük gibi tarihçilerin eserleri temel alarak yeniden düzenleneceği belirtildi. 

Bilecik Belediyesi'nin açıklamaları şöyle: 

"Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'nde yer alan ve tarafınızın yazdığı panolar, hakkınızda uluslararası, hakemli bir dergide yayımlanmış intihal tespitleri olduğu için, içeriğinde yanlış ve eksik bilgi barındırma olasılığı nedeniyle kaldırılmış.

Önceki yönetim bilerek ya da bilmeyerek bu kararı almış olabilir. Ama Semih Başkanımız bu konularda, Osmanlı’nın izinde olanlardan daha hassas olduğu için, panoları şehrimizdeki ŞEÜ, Fen Edebiyat F. Tarih Bölümü akademisyenlerinin uzmanlığına emanet etti.

Osmanlı padişahlarının kısa biyografileri, tarih camiasında saygınlığı ulusal ve uluslararası kabul görmüş Prof. Halil İnalcık, Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Prof. Cevdet Küçük gibi tarihçilerimizin eserleri temel alınarak, yeniden düzenlenecek."