Dünya

Beyaz Saray, Trump döneminde bilimsel çalışmalara müdahale edilip edilmediğini araştıracak

30 Mart 2021 12:31

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi, bir görev gücü oluşturarak Donald Trump döneminde bilimsel araştırmalara herhangi bir müdahale olup olmadığını araştıracak. 

The Hill'de yer alan habere göre, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi bütün federal kurumlara gönderdiği bir mektupta, Trump yönetiminin bilimsel politika kararlarına siyaseti karıştırıp karıştırmadığına dair inceleme yapacağını açıkladı. 

New York Times'a konuşan Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi İklim ve Çevre Direktörü Jane Lubchenco, "Bilimi yanlı örnekleme, göz ardı etme, çarpıtma adımları olduğunu biliyoruz. Bunu birden fazla kurumda gördük" dedi. 

İçişleri Bakanlığı'nda eskiden görevli olan Joel Clement, 2019'da verdiği bir ifadede iklime odaklanan bir görevden muhasebeye aktarıldığını söylemiş, Maria Caffrey isimli bir yetkili de çalıştığı kurumun kendisine iklim krizinde insan etkisi üzerine yaptığı vurguları kaldırması konusunda baskı yaptığını söylemişti. 

Çevre Koruma Ajansı da geçen hafta yaptığı açıklamada tüm personelinden "bilimsel bütünlüğe dair bütün şüphe oluşturan unsurları" sunmalarını istemişti. Çevre Koruma Ajansı Başkanı Michael Regan yaptığı açıklamada "Bilimi manipüle etmek, bastırmak insan sağlığı ve çevre konusunda gerçek yaşam sonuçları doğurur. Bilimin politikaları yönlendirmesi yerine siyaset bilimi yönlendirdiğinde, çevremizde en riskli durumlarda olanların sağlığını feda etmiş oluruz" dedi.