Gündem

BDDK açıkladı: Bazı bankalar hakkında soruşturma başlatıldı

BDDK, JP Morgan hakkında da 'manipülatif içerikli rapor' iddiasıyla inceleme başlattı

23 Mart 2019 19:36

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, "Bazı bankaların müşterilerin döviz piyasalarına ilişkin yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair şikayetler üzerine inceleme ve soruşturma başlattı. İlgililer hakkında gerekli idari ve hukuki süreçler yürütülecek" açıklamasında bulundu. BDDK açıklamasında "JP Morgan tarafından yayımlanan raporun ülkemiz bankalarının itibar kaybına yol açtığı şikayetleri üzerine soruşturma başlatıldı" dendi. BBDK'nın ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da JP Morgan hakkında inceleme başlattığını bildirdi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde bazı bankaların müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair kurumumuza yoğun şikayetler ulaşmıştır. Konu hakkında kurumumuzca inceleme ve soruşturma başlatılmış olup ilgililer hakkında gerekli idari ve hukuki süreçler yürütülecektir. İletilecek tüm bilgi ve şikayetler kurumumuzca yakından takip edilip değerlendirilecektir."

"JP Morgan da inceleniyor" 

Kurumdan yapılan diğer açıklama ise JP Morgan hakkında da inceleme başlatıldığı belirtildi.  Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"22 Mart 2019 tarihinde JP Morgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı hususunda kurumumuza iletilen yoğun şikayetler kapsamında adı geçen kurum hakkında inceleme başlatılmış olup, gerekli idari ve hukuki süreç yürütülecektir."

SPK da inceliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, 22 Mart 2019’da yayınladığı rapor ile müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirdiğini öne sürdüğü JP Morgan hakkında inceleme başlattı.

SPK’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“22.03.2019 tarihinde JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak Kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır.”

JP Morgan raporunda ne var?

Dün Bloomberg'de yayımlanan bir haberde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde 6,3 milyar dolar düşüş yaşandığı, bu düşüşün beklenmedik olduğu ve yetkililerin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı belirtildi.

Haberde JPMorgan Chase & Co’nun yatırımcılara dolar/TL’nin 5,90 seviyesine kadar çıkacağı öngörüsüyle liraya karşı dolarda kalmalarını tavsiye ettiği ifade edildi. JPMorgan’ın 15 Mart’tan bu yana iki hafta içinde yalnızca Hazine'nin Eurobond (Euro tahvilleri) ödemesine bağlı olarak 1,5 milyar dolarlık rezerv düşüşü hesapladığı belirtildi. Söz konusu 1,5 milyar dolara ek olarak raporda 20 Mart'tan bu yana rezervlerin 1,5 milyar dolar daha gerilediği tahmini yapıldı.

Haberde JPMorgan stratejistlerinin müşterilerine geçtiği "Merkez Bankası rezervlerindeki hızlı azalmanın sürdürülemez olduğuna inanıyoruz" notuna yer verildi.

Söz konusu notta ayrıca 31 Mart yerel seçimleri sonrasında döviz rezervlerini destekleyici önlemlerin azalmasının, buna bağlı olarak da dolar/TL işlemlerinin büyük oranda artmasının beklendiği ifade edilerek yüksek risk öngörüldüğü belirtildi. 

Tahvil ihracı yetkisi verilmişti

JP Morgan Ocak 2019'da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, dolar cinsinden 2029 vadeli tahvilin ihracı için yetkilendirilen üç bankadan biri olmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek amacıyla bugün Citigroup, Deutsche Bank ve JP Morgan'a yetki vermiştir" denilmişti