Gündem

"Bazı okullarda temizliği öğretmenler ve öğrenciler yapıyor" iddiası TBMM gündeminde!

17 Haziran 2025 12:02

Güncelleme: 17 Haziran 2025 12:07

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, temizlik personeli eksikliği nedeniyle okullardaki hijyen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Suat Özçağdaş, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde, 2024-2025 eğitim öğretim yılı boyunca devlet okullarında yaşanan temizlik personeli yetersizliğini gündeme getirdi. Özçağdaş, birçok okulda temizlik işlerinin öğretmenler, öğrenciler ve veliler tarafından yapıldığını belirterek, yaşanan hijyen sorununun toplum sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Kamuda tasarruf politikaları gerekçe gösterilerek okullara yeterli temizlik personeli gönderilmediğini ifade eden Özçağdaş, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan personelin sözleşmelerinin sona ermesinin ardından birçok okulun temizlikten tamamen mahrum kaldığını belirtti. Örnek olarak İzmir Foça’daki Reha Midilli Anadolu Lisesi’ni gösteren Özçağdaş, bu okulda 28 Mart 2025’ten itibaren tek bir temizlik görevlisinin bile bulunmadığını ve temizlik işlerinin öğretmenler ile öğrenciler tarafından yapıldığını kaydetti.

Özçağdaş, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:

"1. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı içinde Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan kaç temizlik görevlisinin sözleşmesi dönem ortasında sona ermiştir? Bu personelin yerine herhangi bir istihdam sağlanmış mıdır? Sözleşme süresinin dönem ortasında biteceği en başından biliniyor olduğuna göre buna karşın ne gibi önlemler alınmıştır?

2. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı içinde, devlet okullarında İşgücü Uyum Programı (İYUP) kapsamında çalışan kaç temizlik görevlisi vardır? Kaç kişi bu kapsamda okullarda çalışmaya başlayıp, daha sonra görevden ayrılmıştır?

3. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı itibarıyla Bakanlığınıza bağlı devlet okullarında toplam kaç kadrolu temizlik personeli görev yapmaktadır? Kaç okulda hiç kadrolu temizlik görevlisi bulunmamaktadır?

4. Temizlik görevlilerinin ve hijyen malzemelerinin yetersiz olduğu ya da hiç sağlanamadığı okulların öğretmenler, veliler ve öğrenciler tarafından temizleniyor olması sağlık, etik ve hukuk açısından uygun olmadığına göre, bu sorunun çözümü için Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

5. 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı başlamadan önce tüm okullara kadrolu ve yeterli sayıda temizlik personeli atanmasına yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir plan ya da çalışma var mıdır?"