Dünya

Basra Körfezi'nde teknelere "İran tarafından" yerleştirilmiş füzeler görüntülendi: Pompeo ve Bolton ABD'nin hedef alınacağını düşünüyor"

16 Mayıs 2019 08:13

T24 Dış haberler

Beyaz Saray'ın İran konusunda yüksek alarma geçmesinin sebebinin Basra Körfezi'nde bulunan ufak teknelere yerleştirilmiş füzeler olduğu belirtildi. New York Times'a bilgi veren yetkililere göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bu gelişmenin ardından "İran'ın ABD'ye saldıracağı" yorumunda bulundu.

New York Times'ın üç ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre Beyaz Saray'a teslim edilen fotoğraflarda Basra Körfezi'nde bulunan ufak teknelere İranlı paramiliter güçlerin ateşlenmeye hazır füzeler yerleştirdiği görülüyor. Bu resimler, Beyaz Saray'da İran Devrim Muhafızlarının bölgede bulunan ABD askeri gemilerini vurabileceği korkusuna sebep oldu.

ABD'nin ele geçirdiği istihbarata göre bölgedeki ticari gemiler de tehdit altında ve İran'la bağları olan Arap militanlar Irak'taki ABD askerlerini hedef alabilir.

New York Times'ın haberine göre bu istihbaratlar Beyaz Saray, Pentagon(ABD Savunma Bakanlığı), CIA ve ABD'nin müttefikleri arasında "yeni bilgiler ışığında ne kadar endişe duyulmalı" konusunda tartışmalara neden oldu.

Gazeteye konuşan yetkililere göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bu gelişmeleri "İran ABD'ye saldırmaya hazırlanıyor" diye değerlendirdi.