Gündem

Bakan Soylu: Suriyelilerin yüzde 60-70'i elbette geri dönecek

Süleyman Soylu: "Araştırma yapıyoruz. Yüzde 70'i 'Biz döneriz' diyor"

18 Ağustos 2022 22:09

T24 Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında gündemi yorumladı. Bakan Soylu; "Bu yıl Suriyelilerin dönüşünü sağlamaya başlayacağız. Araştırma yapıyoruz. Yüzde 70'i 'Biz döneriz' diyor. 211 bin vatandaş yaptık. 90 bini çocuk, 120 bini kadın erkek. Suriyelilerin yüzde 60-70'i elbette geri dönecek" dedi.

"Bunları söylemekten hicap ediyorum ama, bazen söylemekte de fayda olabilir" diyen Bakan Soylu, "Alevi kaymakam var, babası dede olan emniyet müdürümüz var, Ermeni kaymakamımız var, Caferi valimiz var. Özbek Türkü valimiz var. Son zamana kadar Alevi valimiz de vardı, yine olur." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Soylu, NTV canlı yayınına katıldı. Gündeme dair yorumlar yapan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bugün insanlar kendilerini ifade etmekte, ayrıştırılıyor mu, ötekileştiriliyor mu, hayır. Bizim, Kürt olan valimiz var, Kürt olan emniyet müdürümüz var. Alevi kaymakam var, ben bunları söylemekten hicap ediyorum ama...

"Son zamana kadar Alevi valimiz de vardı, yine olur"

Birileri sürekli olarak bu konuda dejenere etmeye çalışırsa bazen söylemekte de fayda olabilir. Aslında bizim anlayışımızda hem çağ, hem inancımızda ve değerlerimizde böyle bir belirti ayıptır, olmaması lazım. Alevi kaymakam var, babası dede olan emniyet müdürümüz var, Ermeni kaymakamımız var, Caferi valimiz var. Özbek Türkü valimiz var. Son zamana kadar Alevi valimiz de vardı, yine olur.

Başka bir şey daha yapıyoruz, beni bağışlayın... Pozitif ayrımcılık da yapıyoruz. Diyelim ki 400 kaymakam sınavı kazanıyor. Eğer orada Alevi olarak tanınan ya da kendisini mülakatta anlatırken belirten birisi varsa biz ona pozitif ayrımcılık da yapıyoruz, almak istiyoruz yani.

"8 bin 740 talepten 5 bin 600'ünü karşıladık"

7 tane çalıştay yapıldı. 2018'de alevi meselesi seçim beyannamesi koyuldu. Bize talimatlar verildi. Elazığ'daki depremde başladı. Cemevlerini ziyaret etti. Öyle güzel karşıladılar ki. Herkese ne yapıyorsak onlara yaptık. Sonra onlarla bir araya geldik. Bizden ne istiyorsanız yapacağız dedik. O sıcaklık ve samimiyet Elazığ'dan sonra da devam etti.

Tüm Türkiye'ye yaydık. 1580 küsür cemevine gidildi. Ölü gibi gideceksiniz ölü gibi geleceksiniz. Hiçbir nefis ortaya koymayacaksınız. Arkadaşlarımız gittiler 8 bin 740 talep topladılar. Bunlardan 5 bin 600 talebi karşıladık.  Ne kadar talepleri varsa hepsini el birliğiyle sağdan soldan eşimizden dostumuzdan aldığımız desteklerle yaptık.

"Bu insanlar ne zaman dönecek. Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor, bilemez"

Suriye'de komşumuzda yaşanan bir dram var. Milyonlarca insan yerinden edildi, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlar öldürüldü. Bu ortada duruyor. Bu insanların en büyük bölümü Türkiye'ye geldi. Bir bölümü Lübnan'a, Avrupa'ya geçti.

Ülke olarak elimizden gelen katkıyı ortaya koyduk. Ukrayna savaşı başladı, Meclis konuşmasında, yakın zamanda Karadeniz'de savaş başlayabilir dediğimde muhalefet sıralarından atma dediler. Milyonlarca insan Avrupa'ya geçti. Bu insanlar ne zaman dönecek. Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor, bilemez. Aynı şey Afganistan'da geçerli.

"İnsanları ölüme itemeyiz"

Biz insaniliğimizden, komşuluğumuzdan, zulümden ayrı bir düşünce içinde olamayız. Bu insanlar kendi memleketlerine elbette dönecekler. Fakat şu anda nereye dönebilirler. PYD'nin etkili olduğu, rejimin bombaladığı yere mi dönebilirler.

Türkiye çözüm adımlarının hepsinin içerisinde. Kimin hangi seviyede yaklaşabileceğini görmeden değerlendirme yapmak kolay değildir. Sorumluluklarımız var. İnsanları oraya ölüme itemeyiz.

"O bölgeyi biliyoruz, kimin eli kimin cebinde biliyoruz"

Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekatını ne için yaptık. insanlara aynı muamele devam ederse biz bunu yok görmeyiz. Harekat yaptığımız bölgelerde, Resulayn, Cerablus, Azez, Afrin burada 6 milyon insan yaşıyor. Bu insanlar kime güveniyorlar.

Hayat burada daha öncekinden normale döndü. Suriyeli kardeşlerimiz için çalışıyoruz. O bölgeyi biliyoruz, kimin eli kimin cebinde biliyoruz. Bu alandaki bilgimiz en üst düzeyde. ABD, PYD'ye 3 yılda 2 milyar dolar yardım çıkarıyor.

"3 milyon 650 binden, 517 bini gönüllü geri döndü"

Sayın Cumhurbaşkanımız '1 milyon vatandaşın dönüşünü temin eden adımı atacağız' dedi. Ertesi gün havan atmaya başladılar. Güvenlik açısından cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemindeyiz. Geçmiş izlerden kalan denemelere girebilirler ama gereğiniyerine getirebiliriz. Suriyeliler içerisinden provakasyon kesinlikle olamaz.

3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşimiz var. 1 milyon 400 bin ikametli var. 3 milyon 650 binden, 517 bini gönüllü geri döndü. Büyük oranla bizim hareket yaptığımız bölgelere döndü. Hem idlib hem diğer bölgelerde gönüllü dönüşün altyapısını hazırlıyoruz. Eğitimleri veriyoruz. MEB ile yürüttüğümüz eğitim 2.5 milyonu aştı.

"Yüzde 70'i 'Biz döneriz' diyor"

Öteki tarafa geçtiklerinde ne yapacaklarına da hazırlıyoruz. Bu eğitimlerin bütçelerini çeşitli ülkelerle yapılan protokollerle sağlanan maliyetle yapıyoruz. Geri dönüşle ilgili, İdlib'i orada tutmaya çalışıyoruz. 61 bin briket ev yapıyoruz. Vatandaşımız destek oluyor. Cumhurbaşkanımız 100 bin talimatı verdi. 6 bin 660 evin yapımına başladık.

Suriye'nin kuzeyinde 200 binden fazla konut yapacağız. Biz Türkiye'de Afgan, Pakistan, Suriyeli Mısırdan gelenler kim varsa devlet olarak temas halindeyiz. Bu yıl Suriyelilerin dönüşünü sağlamaya başlayacağız. Araştırma yapıyoruz. Yüzde 70'i 'Biz döneriz' diyor.

"Seçmen bilgileri siyasi partilere veriliyor. Söylediği suç"

Göç Genel Müdürlüğü'nü basacaktı. 1984'ten itibaren siyaset içerisindeyim. Bu kadar düşük bir siyaset tarzı görmedim. Toplumdan tahrik ettiklerinizden özür dilemez mi? Seçmen bilgileri siyasi partilere veriliyor. Söylediği suç.

YSK bilgilerinden çok bilgiye sahibim derseniz, suç işleniyor demektir. YSK kimi farklılaştırır. 84 milyonun 75 milyon kimliğini vermişiz. O bilgiler oradan geliyor. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Özür dilediler. Biz YSK bilgileri üzerinden analiz yaptık dediler.

"Suriyelilerin yüzde 60-70'i elbette geri dönecek"

Ben özrü kabul ettim. 211 bin vatandaş yaptık. 90 bini çocuk, 120 bini kadın erkek. Bunlar kimler. Mühendis, mimar, doktor, sanatkar ve sigortalı çalışan var. En iyileri Avrupa'ya götürüyorlar diyorlardı. Türkiye Cumhuriyeti çadır devleti değildir. Vatandaş yapmasının kriterleri var. Suriyeli geçici vatandaş olamazmış, niye yapılamaz. Suriyelilerin yüzde 60-70'i elbette geri dönecek.

"Terör örgütünde çözülme var"

Bizim getirdiğimiz Türkiye bu. AK Parti iktidara geldikten itibaren biz geçmişte terörle mücadelede neler yaptık. Her yerdeyiz. Fellik fellik arıyoruz. Profesyonelleşiyoruz. Sizi adım adım takip edeceğiz dedik. Son 4 yıl 3 bin 500 terörist görülmesi yaşanmış. 2022'de 314 görülme oldu. Telsiz konuşması 31'e düşmüş.

Teröristler artık iletişim kuramıyor. Haziran ayında yakaladığımız bir terörist 'Ben kaçıyordum' dedi. Terör örgütünde çözülme var. Bu yıl Türkiye'ye giriş yapan 8 terörist var. İHA'lar bu yıl 40 bin saati havada geçirecek. Eren'i katledenler bölgeden temizlendi. Afrin güvenli bölge haline gelince Toroslar temizlendi.

"Türkiye'de 124 terörist var"

Ben size Türkiye'deki terörist sayısını söyleyeyim. Sözde Serhat eyaletinde 8 terörist var. Biz bunların ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz. Van'da 10, sözde Gazzan eyaletinde 9, Erzurum bölgesinde 0 (sıfır), Botan bölgesinde (Cudi, Gaber, Kato) 47 adet, Hakkari bölgesinde yaklaşık 14. Mardin bölgesinde 9 tane. Mardin-Urfa arasında 2 tane var. Toplam 124 terörist var.  

Bir santim irademizden geri duralım, bunlar Türkiye'yi bir günde eski haline getirirler. Ben inanıyorum ki, 29 Ekim 2023'te içeride hiçbir terörist kalmayacak.  Önümüzdeki günlerde KPSS soruşturmanın süreci ve ilerleyişi açıklanacaktır.

"Yeşil pasaportların 5 yıllık süresi olanlar varsa değiştirmesinler"

Soylu, Pasaport bekleme sürelerinin uzamasına ilişkin soru üzerine de yeşil pasaport basımında bazı problem yaşandığını, bu konuda çalışıldığını belirtti. 25 Ağustos'ta, bugünkü pasaporttan çok daha güvenli pasaportu üretmeye başlayacaklarını ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

"Ama bu ay öbür pasaport devam edecek, bu pasaporttan bu ay 70 bin üreteceğiz, önümüzdeki ay 150 bin üreteceğiz, Aralık ayında tam üretime geçmiş olacağız. Yerli pasaportumuz olmuş olacak. Fakat diğer pasaport da ihtiyacımızı karşılayacağı için aynı şekilde gelecek. Yeşil pasaporta da buradan yeşil pasaport için müracaat edenlere söylüyorum. Orada biz bir iyileştirme yaptık, belki o iyileştirmeyi zamansız yaptık yani 5 yıldı yeşil pasaportun süresi o 10 yıla çıktı. 10 yıla çıkınca herkes yeşil pasaportun 10 yıllık süresini kullanmak istiyor. Şimdi elinde yeşil pasaportların 5 yıllık süresi olanlar varsa değiştirmesinler yarından itibaren onlardaki süreyi de 10 yıla çıkaracak iyileştirmeyi yapacağız."