Gündem

Bakan Kurum'dan çürük raporu verilen iki binayla ilgili açıklama: Bakanlığa gelen 'riskli bina' başvurusu yok

Bayraklı'da yıkılan Rıza Bey ve Doğanlar apartmanına çürük raporu verildiği ortaya çıkmıştı

01 Kasım 2020 19:14

T24 Haber Merkezi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde Bayraklı’da yıkılan Doğanlar ile Rıza Bey apartmanlarına ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verilmesiyle ilgili olarak, "Rıza Bey ve Doğanlar Apartmanı'na ilişkin bakanlığımıza ya da il müdürlüğüne gelen 'riskli bina' başvurusu yok. Riskli bina başvurusu olsaydı, tapusunda 'riskli bina' şerhi olurdu, riskli bina şerhi yok, böyle bir tespit yapılmamış. Başvuru olduğu söyleniyor ancak bakanlığa ya da il müdürlüğüne böyle bir başvuru yapılmamış" dedi.  

TIKLAYIN - Bayraklı'da yıkılan iki binaya çürük raporu verilmiş!

TIKLAYIN - İzmir'de depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nda çürük raporu sonrası ev sahipleri evlerini satarak taşınmış, 'mantolamayla oturum devam etmiş'

Bayraklı’da depremle yıkılan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verdiği ortaya çıktı.  Raporlarda her iki binanın da riskli ve tehlikeli olduğu belirtilerek ev sahipleri uyarıldı. Ancak binalar tahliye edilmedi. İddiaya göre, raporun sonuç bölümünde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği kurum ve kuruluşlara giderek binanızın risk tespitini yaptırmanızı ve gerekli tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyoruz" ifadesi yer aldı. 

Konuyla ilgili kendisine yöneltilen bir soru üzerine söz konusu binalarla ilgili bakanlığa başvuru yapılmadığını söyleyen Kurum şöyle konuştu:

"Bugün öyle bir iddia söz konusu oldu. Deprem acısı hepimizin ortak acısı. Bizim amacımız enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak. Bu süreci beraber yürüteceğiz.

Rıza Bey ve Doğanlar Apartmanı'na ilişkin Bakanlığa ya da il müdürlüğüne gelen riskli bina başvurusu yok. Riskli bina başvurusu olsaydı. tapuda riskli bina şerhi olurdu. Riskli bina şerhi yok, böyle bir tespit yapılmamış Bakanlığa ya da il müdürlüğüne. Öyle bir başvuru olduğu söyleniyor ancak yok. Riskli bina tespiti yapmak Bakanlığımız yetkisinde. İzmir'in 30 ilçesindeki herkese söylüyoruz, riskli olduğunu düşünen binaları il müdürlüklerine yapın. Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm diyoruz. Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz. Bu binalara ilişkin böyle bir başvuru söz konusu değil. Biz müdahil olurduk olsaydı, tapuya şerh koyardık ve riskli binayı da acilen boşaltarak yıkımını sağlardık. Bugün bunları konuşup tartışmanın zamanı değil, vatandaşlarımız enkaz altında. Çalışma arkadaşımın çocuğu var. Odaklanmamız gereken konu budu. Birlik beraberliğimizi koruyalım. Bu işin davası, polemiği, siyaseti olamaz. Çalışmaları beraber ve tek elden yöneteceğiz."

TIKLAYIN - Depremin ikinci gününde neler yaşandı?

TIKLAYIN - İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem | Hayatını kaybedenlerin sayısı 58'e yükseldi; arama-kurtarma çalışmaları sürüyor

TIKLAYIN | İzmir'de bir binanın çökme anı böyle görüntülendi

TIKLAYIN | İzmir depreminden ilk görüntüler

TIKLAYIN | Deprem Bilimci Prof. Ercan: Bir ülkede ekonomi ne kadar bozuksa deprem o kadar öldürücü olur, depremde zenginler değil fakirler ölür