Gündem

Bakan Çavuşoğlu: İsrail’le diplomatik temsil düzeyimizin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Bakan Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu

23 Haziran 2022 17:40

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile diplomatik temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, "Görüşmelerimizde yine ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları ele aldık” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de, geçtiğimiz hafta İsrail'in Türkiye'de yaşayan vatandaşlarına "İstanbul'dan ayrılın" çağrısına ilişkin olarak, “Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. Türk istihbaratı çok yakın zamanda bir İran komplosunu ortaya çıkardı." ifadelerini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, şu açıklamaları yaptı: 

“Bugünkü yaptığımız görüşmemizde ülkelerimiz arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığımızı tekrar teyit ettik. Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri devam ettireceğiz değişik düzeylerde. Dışişleri Bakanlıkları arasında ikili siyasi bölgesel istişareler elbette önem taşıyor. Diğer taraftan diplomatik temsil düzeyimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık. Görüşmelerimizde yine ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları ele aldık” 

Yüksek teknoloji alanında ortak projeler, turizm iş birliği olanaklarının artırılması konularının da değerlendirildiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “İsrail’e taze meyve ihracatı için Tarım Bakanlıklarımız temaslarını sürdürüyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) orman yangınlarına İsrail’in gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür ederiz. Geçen sene Türkiye’de de maalesef çok kötü orman yangınları olmuştu. Şimdi de Marmaris’te bir yangın var, KKTC’de yangın başladı. KKTC’deki yangının söndürülmesi için İsrail iki uçak gönderme kararı aldı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bugün kendileri ihtiyaç var mı diye sordular Türkiye’de. Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve ilgili arkadaşlarımıza sorup eğer ihtiyaç varsa kendilerine döneceğiz. Bu teklifleri için de çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Ülkemiz içerisinde bu tür hesaplaşmalara da izin vermeyiz”

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail’in güvenlik konusunda iş birliği içerisinde olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda Lapid’le yakın temas halindeydik. Yine kurumlarımız arasında istihbarat ve bilgi paylaşımı sürekli gerçekleşti. Devlet Başkanı Herzog da bu hususta Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la görüştü. Yine güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içerisinde çalışmayı sürdürüyorlar. Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz. Ülkemiz içerisinde bu tür hesaplaşmalara da izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

Lapid: Umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, “Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. Bu güzel İstanbul’a, Antalya’nın güzel kumsallarına ve küçükken tatillerimi geçirdiğim o güzel yerlere İsrailliler turist olarak gidebilecektir” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Türkiye’nin İranlıların İsraillilere karşı saldırı yapacağı uyarısına ilişkin olarak, “Geçtiğimiz haftalarda İsrailli vatandaşların hayatı kurtuldu. Bu da Türkiye’nin İsrail’le yapmış olduğu gerek diplomatik gerekse de güvenlik iş birliği sayesindedir. Türk istihbaratı çok yakın zamanda bir İran komplosunu ortaya çıkardı. Biz, Türk hükümetinin bu profesyonel ve koordine aktiviteleri için kendilerine teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

İran’ın bu terör saldırısı girişimlerinin arkasında olduğunu kaydeden Bakan Lapid, “Bu noktada istihbaratlar herhangi bir şekilde şüpheye yer bırakmamaktadır. İran, sadece masum turistlerin hayatına kast etmekle kalmamış, Türkiye’nin egemenliğine de kast etmişlerdir. Hiçbir ülke buna müsaade edemez. Türkiye nasıl yanıt vereceğini bilir bu konuda İranlılara” ifadelerini kullandı.

“Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir”

İranlıların saldırı yapma ihtimali konusunda İsrail’in hiçbir şey yapmadan oturmayacağını söyleyen Lapid, “Vatandaşlarına İsrail içerisinde ve dünyanın dört bir yanında yapılacak olan saldırılara ilişkin çalışacaktır. Biz de Türkiye’ye bu noktada yapmış olduğumuz seyahat uyarısını da değiştireceğiz. Türkiye bundan sonra bir numaralı turist rotalarımızdan bir tanesidir. Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. Bu güzel İstanbul’a, Antalya’nın güzel kumsallarına ve küçükken tatillerimi geçirdiğim o güzel yerlere İsrailliler turist olarak gidebilecektir” dedi.

“Hem Türk sahil kesimlerine hem de İstanbul’a İsrailli havayolu firmalarının doğrudan uçuşunu başlatmak üzere”

İlerleyen günlerde Türkiye’nin Kudüs’ü ziyaretinde başlattığı girişimi sonuçlandıracakları bilgisini veren Lapid, “Hem Türk sahil kesimlerine hem de İstanbul’a İsrailli havayolu firmalarının doğrudan uçuşunu başlatmak üzere. Bu bağlamda İsrail’le Türkiye arasında ilişkiler çok güzel devam etmekte. Büyükelçilerimizin yakın gelecekte geri dönmeleri için önemli adımlar attık. Ekonomik ve siyasi diyaloğu da iyileştireceğiz. Umuyorum ki bu adımları çok yakın zamanda tamamlarız. Uluslararası diplomaside ayrı bir boyutunuz var. Sizinle birlikte çalışmak çok büyük bir mutluluk. İlişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum bunun. Personelinize de teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ile yaptıkları görüşmede Filistin-İsrail meselesinin de gündemlerinde olduğunu bildiren Çavuşoğlu, barış umutlarına zarar verecek ek adımlardan kaçınılmaması gerektiğini söylediklerini dile getirdi. (İHA)