Politika

Bakan Akar'dan Suriyeli sığınmacı açıklaması: Moskova'da muhataplarımıza daha fazla göç alamayacağımızı söyledik

06 Ocak 2023 12:52

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova'daki Suriye toplantısına ilişkin, "Yeni bir göç dalgasının kabul edilebilir olmadığını, Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında kalmalarına özen gösterdiğimizi dile getirdik" açıklamasını yaptı. 

Akar, Tokat’ta AK Parti'nin, "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akar, Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarla ilgili  "Meselemiz tamamen teröristlerle. Bu mücadelemizi çarpıtanlar var. Türkler ve Kürtler kardeştir. Milletimizi savunurken hep beraber olduk. Şehitliklerimiz bunu en büyük göstergesi" dedi. 

Türkiye-Rusya-Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında Moskova’daki üçlü toplantıya da değinen Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Açık ve net bir şekilde pozisyonumuzu ortaya koyduk. Terörle mücadele konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğimizi, terörle mücadeleden başka amacımız olmadığını ifade ettik. Bununla birlikte daha fazla Suriyeli mülteci kabul edemeyeceğimizi, yeni bir göç dalgasının bizim için kabul edilebilir olmadığını, bu nedenle de bizim oradaki faaliyetlerimizle Suriyeli kardeşlerimizin topraklarında kalmalarına gayret gösterdiğimizi belirttik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Ayrıca bizim Suriye’de ve Türkiye’de beraber olduğumuz Suriyeli kardeşlerimiz var. Onların aleyhine olacak, haklarını, hukuklarını çiğneyecek herhangi bir karara da 'evet' demeyeceğimizin herkes tarafından bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini ifade ettik."

 

"Yunanistan'la ciddi sorunlarımız var"

Akar, Yunanistan ile yaşanan gerginliğe ilişkin de, "Yunanistan'la ciddi sorunlarımız var. Bunları diyalogla çözülmesi için gerçekten azimle çalışıyoruz. Maalesef komşumuz Yunanistan'dan olumlu cevap alamadık. Gelmedikleri gibi bizi de kendilerine göre bir takım kavramlarla suçlamaya çalışıyorlar. Adaları silahlandırıp statükoyu bozan Yunanistan'dan. Daha dün balıkçılarımıza ateş ettiler" diye konuştu.  (DHA)