Politika

Bağlar'da 'atanmış' başkandan kadrolaşma: AKP belediye meclis adayı, AKP Gençlik Kolları Başkanı, AKP Kadın Kolları Başkanı...

180 personelin işe alımındaki usulsüzlük belediye meclisinin raporuyla ortaya çıktı

28 Ağustos 2019 17:20

T24 Haber Merkezi

31 Mart seçimlerinde HDP’den belediye başkanı seçildiği halde KHK’lı olduğu için mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan’ın yerine YSK tarafından tayin edilen Hüseyin Beyoğlu'nun belediye başkanı olduğu Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde Belediye Meclisi, 180 kişinin usulsüz olarak işe alındığı iddiası ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Belediye Meclisi’nde kurulan komisyon tarafından hazırlanan raporda, 180 işçinin büyük bölümünün AKP’li belediye meclisi üyelerinin yakınlarından oluştuğu kaydedildi. Mülakatlarda “Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum tarihi nedir? 15 Temmuz darbesi üzerine fikirlerin neler? Kürt müsün, Zaza mısın? S-400 füzelerinin alımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Reis denince aklınıza ne geliyor?” gibi soruların sorulduğu kaydedilen raporda “Hali hazırda meclis üyesi olarak AKP grubunda yer alan isimlerin en az 1’er yakını, bir önceki dönem AKP grubunda yer alan meclis üyelerinden bazılarını yakınları ve bir önceki dönem AKP grubunda yer alan 3 meclis üyesi 5393 sayılı belediye kanununun 28. Maddesine rağmen işe alınmıştır” tespiti yapıldı.

“Temizlik işleri için alınan personel Makine ikmalde, makine ikmal için alınan personel halkla ilişkilerde, destek hizmetleri için alınan personel basında görev almaktadır. Gün içinde belediye hizmet binasında ne yapacağını bilmeyen personel belediye binası içinde ve dışında dolanmakta, zamanının birçok kısmını kantinde çay içmekle geçirmektedir” denilen raporda “personel alımının iptali talebiyle etik kurulun Cumhurbaşkanlığı Etik Kurumu’na başvuru yapması talep edildi.

Komisyonun işçi alımlarına ilişkin tespitleri şöyle:

Mayıs ayında gerçekleştirilen duyuru ve mülakatlarla Personel Limited Şirketi’ne, 45’i Fen işleri ve Park Bahçe işçisi, 37’si büro işçisi, 20’si şoför, 45’i temizlik işçisi, 30’u zabıta ve 3’ü güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 180 daimi işçi alımı gerçekleştirilmiştir. 1 gün gibi çok kısa bir süreliğine ilana çıkıldığı tespit edilmiş olunup siyasi birer kimliği olan AKP eski il başkanı, şu an meclis üyeliği ve belediye başkan yardımcılığı da yürüten Muhammed AKAR ve 31 Mart 2019 Mahalli idareler seçimlerinde Diyarbakır Silvan ilçesinde AKP belediye başkan aday adaylığına başvurmuş olan ve şu an vekaleten belediyemiz destek hizmetleri müdürlüğü görevini yürüten İbrahim İÇGİL’in de yer aldığı komisyon himayesinde mülakatların gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Mülakatların gerçekleştirilme süreçlerine bakıldığında basında yer alan haberlerden ve mülakata giren kişilerle yapılan görüşmelerde liyakata dayalı olmayan soruların sorulduğu tespit edilmiştir. Bu sorular arasında “Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum tarihi nedir? 15 Temmuz darbesi üzerine fikirlerin neler? Kürt müsün, Zaza mısın? S-400 füzelerinin alımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Reis denince aklınıza ne geliyor?” soruları personel alımları ile ilgisi olmayan siyasi sorular olarak dikkat çekmektedir.

Binlerce yurttaşımızın başvurduğu ve mülakata alındığı işçi alımlarının sonuçları “genel ahlaka” ve vicdana aykırı bir durum açığa çıkarmıştır. Alım sonuçlarına bakıldığında sistematik bir siyasal kadrolaşma ve paylaşım göze çarpmaktadır. Genel hatlarıyla bu kadrolaşma ve paylaşımlar şöyledir;

Hali hazırda meclis üyesi olarak AKP grubunda yer alan isimlerin en az 1’er yakını işe alınmıştır.

Bir önceki dönem AKP grubunda yer alan meclis üyelerinden bazılarını yakınları işe alınmıştır.

Bir önceki dönem AKP grubunda yer alan 3 meclis üyesi 5393 sayılı belediye kanununun 28. Maddesine rağmen işe alınmıştır. (Madde 28- Belediye başkanı görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, meclis üyeleri ise görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz.)

AKP Bağlar Belediyesi meclis üyesi adayı, aday adayı olan bazı isimler ve yakınları işe alınmıştır.

AKP Kayapınar Belediyesi meclis üyesi adayı ve aday adayı olan bazı isimler ve yakınları işe alınmıştır.

AKP Ergani gençlik kolları başkanının yakını işe alınmıştır.

AKP Bağlar ilçesi Kadın Kolları Başkanı işe alınmıştır.

AKP Bağlar ilçesi Gençlik Kolları yönetim kurulu üyelerinden bazı isimler işe alınmıştır.

Bağlar Belediyesinde görev alan birim müdürlerinin çocukları ve akrabaları işe alınmıştır.

Yerel basında uzun yıllardır çalışan en az 4 gazeteci işe alınmıştır.

MHP eski il başkanının oğlu işe alınmıştır.

İl başkan yardımcısı ve aynı zamanda AKP Diyarbakır milletvekili aday adayının birçok yakını işe alınmıştır.

25 ve 26.dönem Ak Parti Milletvekili Aday adayının yakını işe alınmıştır.

AKP Sur Belediye başkan adayının akrabaları işe alınmıştır.

Hüseyin BEYOĞLU’nun en az iki yakın akrabası ve eşi Dürdane BEYOĞLU’nun en az 3 yakın akrabası işe alınmıştır.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen bazı dernek, vakıf ve cemiyetlerin yönetimlerinde yer alan bazı kişiler işe alınmıştır.

Ayrıca alımlarda iddia edildiği gibi Bağlar ilçesinin yoksul mahallelerinden daha fazla alım yapılmamış olup alımların birçoğu Kayapınar ilçesinden ve ilçemiz Bağcılar mahallesinden yapılmıştır. Alımların sadece 43’ü ilçemizin dezavantajlı sayılabilecek mahallelerinden yapılmıştır. Yine gerçekleşen 180 kişilik alımlarında “bankamatik personeli” olarak adlandırabileceğimiz bir personelin varlığı tespit edilmiştir. 18.06.2019 tarihinde işe girişi yapılan söz konusu personel tespit neticesinde 29 SGK çıkış kodu ile 28.06.2019 tarihinde Hüseyin BEYOĞLU imzalı yazı ile işten çıkarılmıştır.