Gündem

AYM: Güvenlik Soruşturması Yönetmeliği özel hayata saygı hakkına güvence sağlayacak hükümlerden yoksun

İstihdam edilmesi uygun görülmeyen gence infaz koruma memurluğu yolu yeniden açılacak

28 Mart 2019 09:39

Anayasa Mahkemesi, (AYM) infaz ve koruma memurluğu sınavını kazanan bir gencin 18 yaşından küçükken işlediği suça ilişkin sabıka kaydının emniyet tarafından adalet komisyonuna göndermesinin “özel hayatın gizliliğinin ihlali” olduğuna hükmetti. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nin bireylerin özel hayatına saygı hakkının güvencelerini sağlayacak hükümlerden yoksun olduğu, kanunilik şartını taşımadığı ifade edilen kararda, kanunun ve yönetmeliğin “kişilerin yetki aşımı ve keyfiliğe karşı yeteri kadar güvenceye sahip olmalarını sağlayacak açık ve detaylı kuralları içermediği” vurgulandı.
 
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, F.S’nin 18 yaşından küçükken hırsızlık suçundan aldığı adli para cezasına ilişkin kararı Kocaeli Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na gönderildi. Komisyon Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif-evleri Genel Müdürlüğü’ne, başvurucunun devlet memurluğuna atanacaklarda aranan şartları taşımadığı ve istihdam edilmesinin uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi. F.S’nin bireysel başvurusunu inceleyen AYM başvurucunun özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
 
Bunun üzerine Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğini, atama işleminin iptali talebini reddeden idare mahkemesine gönderek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istedi. Böylece gence infaz koruma memurluğu yolu yeniden açılacak.