Gündem

AYM'den cezaevlerinde kapalı görüşlerin kayıt altına alınması ve mektup denetimine hak ihlali kararı: Kanuni dayanak yok

20 Mayıs 2025 11:31

Güncelleme: 20 Mayıs 2025 11:44

T24 Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi, cezaevindeki kapalı görüşlerin kayıt altına alınması ve mektupların UYAP’a kaydedilmesi uygulamalarının, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Başvurucuya 30 bin TL manevi tazminat ödenecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 18 Aralık 2024 tarihli kararında, cezaevinde hükümlü olarak bulunan Ömer Coşkun’un kapalı görüşlerinin dinlenerek kaydedilmesi ve mektuplarının UYAP sistemine aktarılması uygulamalarının, özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetini ihlal ettiğine karar verdi.

Coşkun, FETÖ/PDY üyeliği suçundan tutuklu bulunduğu Keskin T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ailesi ve avukatıyla yaptığı kapalı görüşlerin kayıt altına alınması ve yazdığı mektupların UYAP’a kaydedilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek Kırıkkale İnfaz Hâkimliği'ne başvurmuştu. Hâkimlik başvuruyu reddetmiş, bu karar Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da onanmıştı.

AYM, başvuruyu değerlendirirken daha önceki Eşref Köse ve Ümit Karaduman kararlarına atıf yaptı ve başvuru konusu uygulamaların "kanunilik ilkesine" aykırı olduğunu tespit etti. Mahkeme, “kapalı görüşlerin sistematik olarak teknik araçla dinlenmesi ve kaydedilmesini” mümkün kılan açık ve yeterli düzenlemelerin mevzuatta yer almadığına, aynı şekilde mektupların UYAP’a kaydedilmesinin de kişisel verilerin gizliliğini koruyacak güvenceler içermediğine dikkat çekti.

AYM, Coşkun’un Anayasa’nın 20. ve 22. maddeleri ile güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetti. Kapalı görüşlerin kayıt altına alınmasına ilişkin ihlalin giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

AYM üyelerinin oybirliğiyle alınan kararda, mahkeme ayrıca başvurucuya 30.000 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.