Gündem

"AYM'de başvurular kendi mecrasında ilerliyor, 28 Şubat dosyasının öne çekilmesi ya da bekletilmesi söz konusu değil"

Cezaevindeki komutanların yargılamasında bireysel hak ihlali olduğunu gerekçe gösteren avukatları, komutanların yakınları yargılamanın yeniden yapılması, sanıkların bu süreçte serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yapmıştı

19 Ağustos 2022 09:37

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, 28 Şubat davasında yaşları 75 ila 91 arasında değişen 14 emekli generalin tutuklanması hakkında AYM'ye yapılan başvurunun hâlâ incelenmemesini köşesine taşıdı. Öztürk, AYM'nin, yapılan başvuru yükünü taşıyamadığını söyledi. 

Öztürk, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Hak ihlaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurular geldiğinde, dosya önce hakim ve onun altında çalışanların incelemesinden geçiriliyor. Bunlar önceliklerine göre sıralanıyor. Örneğin “Sınır dışı işlemleri” birinci öncelikli. Eğer kişi sınır dışı edilirse, hayati bir tehlike veya beden bütünlüğüne müdahale edilecek bir durum söz konusuysa, işkence, cezaevine atılması gibi durumları değerlendiriliyor. Örneğin ağır bir hastalığı olduğu iddiasıyla başvurulmuşsa, 24 saat içinde bu konu cezaevi yönetimine soruluyor. En geç 45 gün içinde başvuru ile ilgili karar çıkarılıyor. Bunlar birinci öncelikli konular. Derecelerine göre bu kriterler 7'ye ayrılıyor.

Davaya müdahale edilmiyor. Akış tamamen kendi mecrasında yürüyor. Örneğin Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın imzasıyla bir kararın öne çekilmesi, gündeme alınması yönünde talimat vermesi de mümkün olmuyor. “28 Şubat davası ile ilgili yapılan başvurular da kendi mecrasında ilerliyor. Yani baskılarla dosyanın öne çekilmesi ya da bekletilmesi söz konusu değil” deniliyor.

Anayasa Mahkemesi'nde, yargılamada hak ihlali olduğu yolunda 120 bin bireysel başvuru var. Tüm bu dosyalar 15 kişinin elinden geçiyor. Artık, Anayasa Mahkemesi bu yükü kaldıramıyor. Bunun çözümlü için yapılan toplantılara Yargıtay'ı, Danıştay'ı, Adalet Bakanlığı yetkililerini de dahil edip kronikleşen sorunu çözmek istiyorlar."