Gündem

"Ayasofya'nın ibadete açılmasının yeniden gündeme getirilmesi AKP'nin barutunun bittiğinin ilanıdır"

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras yazdı

06 Haziran 2020 10:48

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, AKP’nin Hristiyan dünyası için de önemi büyük olan Ayasofya’nın ibadete açılması yönündeki gelişmeleri kaleme aldı.

Hizmet siyasetiyle gelip kimlik siyasetiyle gitmek” başlıklı yazısında İbrahim Kiras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce söylediği “Ayasofya’yı cami yapalım” diyenlere “Önce Sultanahmet’i bir doldurun... Bu işin siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultanahmet’i doldurmayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgâh…” sözlerini hatırlattı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının yeniden gündeme gelmesini AKP’nin “Barutumuz tükendi” açıklaması olarak yorumlayan Kiras şöyle yazdı:

Ne yazık ki iktidar işsizlik için, enflasyon için, tarımdaki veya dış politikadaki sorunlar için ve bir bütün olarak yaşanan yönetim krizi için anlamlı bir çözüm iddiası ortaya koyamıyor. Bu alanlarda özellikle son birkaç yılda dile getirilen iddialar da boş çıktığı için telaffuz edilen çözüm önerilerinin ciddiye alınma ihtimali de iyice azaldı. Bunun üzerine AK Parti birçok başka sahada olduğu gibi vaktiyle başkalarında eleştirdiği bir pozisyona çekildi. “Biz hizmet yapıyoruz ve yaptığımız hizmetin karşılığı olarak vatandaştan destek alıyoruz”, diyordu AK Partililer, “Ama muhaliflerimiz kimlik üzerinden, sembolik ve manevi değerler üzerinden siyaset yapıyorlar.”

Dolayısıyla şu anda oturup konuşmamız gereken konu iktidarın gündeme getirdiği “Ayasofya’nın statüsü” değildir, tam aksine bu konunun neden şimdi gündeme geldiğidir. Tam da “erken seçim” veya “baskın seçim” konuları tartışılırken bu meselenin gündeme getirilmesinin gönüllerde uyandırdığı rahatsızlıktır. Bu toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan muhafazakâr, dindar, milliyetçi kitlelerin nesillerdir “milli/İslami kimliğimizin dirilişinin sembolü” olarak benimsedikleri Ayasofya’nın adının seçimle birlikte anılıyor olması karşısında hissettikleri derin hayal kırıklığıdır. Ayasofya’nın zor günde bozdurulan “ihtiyat akçası” muamelesi görmesidir.

Yıllar boyunca kimlik siyaseti karşısında hizmet siyaseti yapmakla övünen ama son yıllarda yönetme zaafının yol açtığı yönetim krizine çare bulamayan iktidar partisi açısından ise gelinen nokta “barut tükendi” ilanıdır.