TBMM Genel Kurulu'nda devam eden mesailerin ardından, Asker Alma Kanunu teklifiyle ilgili düzenlemede sona gelindi. Milyonlarca gencin merakla beklediği konuya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Askerlik süresini dahil olmak üzere, teklifin ilk 6 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı'na askerlik süresini indirme yetkisi veren 5. madde ortak önergeyle değiştirildi. Yeni sistemin kabul edilen maddeleri içinde, yedek subay ve yedek astsubaylık süresi ile ilgili bilgiler de yer alıyor.
Askerlik süresini 6 aya düşüren madde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genel Kurulda, temel kanun olarak görüşülen teklifin, 1. bölümündeki ilk 6 maddesi kabul edildi.
Teklifin kabul edilen maddelerine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek askerlik hizmeti yapmaya mecbur olacak, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek.
Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınmalarının esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.
Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmeyecek. Bu yükümlüler hakkında ilk 6 aylık hizmet süresi için ayrı, diğer 6 aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilecek.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis'te yapılan askerlik sistemi görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Muş, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden asker alma kanuna ilişkin, "Yarından itibaren askerlik kanunu ile ilgili görüşmelere devam edeceğiz. Milli Savunma Bakanımız teknik konularda askerlik kanunu ile ilgili siyasi parti gruplarımıza bilgiler verdi. Geldiğimiz nokta; siyasi partilerden gelen öneri ve tavsiyeler vardı, onları da değerlendirdik. Cuma’ya kadar teklifin, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesini bekliyoruz. Tabii Genel Kurulu’nun takdirinde" bilgisini verdi. Muş, Asker Alma Kanunu’nda bazı maddelerde değişikliğe gidileceğini de sözlerine ekleyerek, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.