Dünya

Askeri yönetimin interneti kesmesi üzerine açtığı davayı kazandı; şimdi yalnızca kendi erişebiliyor

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi üç haftadır internet erişimini kesmiş durumda

25 Haziran 2019 15:59

Sudan’da bir avukat olan Abdel-Adheem Hassan, Sudan Askeri Yönetimi’nin ülkede interneti kesmesi üzerine açtığı davayı kazandı. Öte yandan protestoların ardından yapılan üç haftalık internet kesintisi bir tek avukat Hassan için düzeldi.

BBC International’a konuşan avukat Hassan, Sudan Askeri Yönetimi’nin interneti kesmesi üzerine telekomünikasyon şirketi Zaim’e dava açtığını açıkladı. Davayı kazanan Hassan, şimdilik sadece kendisinin internete erişim hakkını geri alabildiğini söyledi. Hassan, kendisinin farklı yöntemler kullanmadan internete erişebilen tek sivil olduğunu söyledi ve ekledi: “Yarın ve sonraki günlerde duruşmam devam edecek, umarım haftanın sonunda bir milyon insan internete girebilecek”

Hassan, davayı nasıl kazandığıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Operatör şirket interneti kesmek için gerekli yazılı emirleri veremedi. Herkes sorumluluktan kaçmaya çalışıyor, bu bir suç ve uluslararası insan hakları ihlâli” dedi.

BBC Arapça’nın muhabiri Mohamed Osman, mahkeme kararının ardından Sudan’da internet erişiminin hâlâ gelmediğini teyit etti.

Sudan’da Askeri Yönetim’e karşı protestolar sonucunda internet kesilmişti. Protestocular Ömer El-Beşir’in devrilmesinin ardından Askeri Yönetim’in gitmesi, demokratik yönetime geçilmesini talep ediyordu.

Birleşmiş Milletler, Sudan’da yetkilileri insan hakları izleme örgütlerinin ülkeye girmesine izin vermeye ve protestoculara baskı yapmaya son vermeye çağırmıştı. BM İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, askeri yönetime internet kesintisine son verme talebinde bulunmuştu.