Ekonomi

Arçelik, Mısır'da beyaz eşya fabrikasının temellerini attı

Beyaz eşya üretim tesisi tamamlandığında 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

08 Aralık 2022 12:14

Arçelik, küresel büyüme yolculuğuna yeni bir üretim merkezini daha ekleyerek Mısır'da 100 milyon dolarlık yatırımla bir beyaz eşya üretim tesisinin temellerini attı.

Dünya genelinde 9 ülkede 30 üretim tesisi ile faaliyet gösteren Arçelik, küresel büyümesine yeni yatırım hamlesiyle devam ediyor. 2012 yılında Beko markasıyla Mısır pazarına giren Arçelik'in, 100 milyon dolar yatırımla inşa ettiği beyaz eşya üretim tesisi, tamamlandığında 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

100 milyon dolar yatırımla inşa edilen beyaz eşya üretim tesisinin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. 114 bin metrekarelik alana sahip fabrika, 1.5 milyon adet üretim kapasitesine sahip olacak. Yıllık 250 milyon dolar ihracat potansiyeli olan fabrikada ilk aşamada soğutma ürünleri, kombi, fırın, ankastre ve ocak; ilerleyen dönemlerde ise klima, televizyon ve çamaşır makinesi üretilecek.

"Bölgedeki uzun vadeli taahhütlerimizin arkasında durduğumuzun göstergesi"

7 Aralık 2022 tarihinde Kahire’de gerçekleşen fabrikanın temel atma töreni; Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Salih Şen, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, Beko Mısır Ülke Müdürü Ümit Günel ve üst düzey devlet görevlilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşma yapan Fatih Kemal Ebiçlioğlu, "Arçelik global büyüme yolculuğunda stratejik bir yatırımı daha hayata geçiriyoruz. Mısır'da üretime geçmemiz bölgedeki uzun vadeli taahhütlerimizin güçlü şekilde arkasında durduğumuzun önemli bir göstergesi" değerlendirmesini yaptı.

Arçelik CEO'su Bulgurlu ise "Avrupa’nın önde gelen beyaz eşya markalarından biri olan Beko’nun, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesinde de bir başarı hikayesi yazabileceğine inanıyoruz. Mısır, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve stratejik konumu ile bölgedeki büyüme hedeflerimize ivme kazandıracak. Mimarisinden malzeme seçimine, üretim süreçlerinden geri dönüşüme sürdürülebilirlik odağında tasarlanan fabrikamız, su ve enerji verimliliği hedefi ve 'sıfır atık' vizyonu ile faaliyet gösterecek" şeklinde konuştu.

Üretimin yanı sıra modern perakende ve satış sonrası hizmet ağına da yatırım yapacak olan Arçelik, Mısır'daki 500 mağaza ve 83 hizmet noktasına ek olarak 250 yeni mağaza ve 50 yeni hizmet noktasını tüketicilerle buluşturacak.