Sağlık

Araştırma: Kalp krizi riski, basit bir göz muayenesiyle tespit edilebilir

Yaş, cinsiyet, kan basıncı, vücut kitle endeksi, sigara içme durumu gibi veriler, kişilerin retina görselleriyle birlikte incelendi

13 Haziran 2022 11:37

Yapılan bir araştırma, başka verilerle birlikte incelendiğinde, basit bir göz muayenesinin kalp krizi riskini tespit edebileceğini ortaya koydu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, araştırmacılar geleneksel klinik faktörlerin yanı sıra retinadaki kan damarlarının modeli incelenerek kişinin kalp krizi riskinin hesaplanabileceğini tespit etti.

Viyana’daki Avrupa Toplumu İnsan Genetiği konferansında sunulacak araştırmada, bilim insanları 500 bin kişinin tıbbi ve yaşam tarzı verilerinin toplandığı Britanya Biobank’tan yararlanıldı.

Biobank’taki yaş, cinsiyet, kan basıncı, vücut kitle endeksi, sigara içme durumu gibi veriler kişilerin retina görselleriyle birlikte incellendi.

Kalp krizinde ortalama yaş 60 olsa da araştırmacılar, geliştirdikleri modelin en iyi tahmin sonucunu kalp krizinin yaşanmasından beş ya da daha fazla yıl önce tespit edebildiklerini belirtti.