Dünya

AP'nin en büyük partisi EPP, Orban'ın liderlik ettiği Fidesz'in üyeliğini askıya aldı

Karar 190 oya karşı 3 oy ile alındı

21 Mart 2019 07:42

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP), Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın partisi Fidesz'in üyeliğini askıya alma kararı verdi. Karara gerekçe olarak "bazı Avrupa Birliği ilkelerine karşı çıkma" gösterildi.

Avrupa Halk Partisi'nin lideri Joseph Daul, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Fidesz'in üyeliğinin 3 oya karşı 190 oy ile ikinci bir karara kadar askıya alındığını belirtti. Daul'un açıklamasına göre bu kararın ardından Fidesz üyeleri parti toplantılarına katılamayacak, oy kullanma hakkına sahip olmayacak ve parti içi seçimlerde aday gösteremeyecek.

BBC'de yer alan habere göre oylamadan önce Fidesz'li yetkililer "üyeliğin askıya alınma" kararı verilmesi durumunda Avrupa Halk Partisi'nden çekileceklerini belirtmişti. Orban oylamadan önce yaptığı açıklamada "Bizi dışlayamazsınız" derken, Fidesz üyeleri oylamadan sonra kararı kabul etti ve Orban, "Ortak bir karar" alındı dedi.

Fidesz'in partiye üyeliğinin askıya alınması kararı hemen yürülüğe girecek. Orban, bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz gibi merkez-sağ partinin liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek toplantıya katılamayacak.

Fidesz'in partiye üyeliğinin askıya alınması, partiden atıldığı anlamına gelmiyor.

Ne olmuştu?

Geçen haftalarda Avrupa Halk Partisi lideri Daul, Orban'ın Avrupa Komisyonu lideri Jean- Claude Juncker'ı "hedef alarak kırmızı çizgiyi aştığını" ifade etmişti.  Merkez- sağ grubun lideri, Orban'ın ve diğer Fidesz üyelerinin partiden ihraç edilmesi ihtimalini görüşeceklerini belirtmişti.

Macaristan'da iktidar partisi konumunda bulunan Fidesz, geçen aylarda göçmen karşıtı bir kampanya başlatmış ve bu kampanyanın posterlerinde Juncker ve milyarder George Soros'u hedef almıştı.