Sağlık

Anne sütündeki tehlike: Plastiğe sertlik katan madde, hormonların yapısını bozuyor

"Ev yemeğine ağırlık verin, gebelikte kozmetik kullanmayın"

16 Nisan 2019 11:10

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Hastalık Önleme Kontrol Merkezi'nin bir çalışması, plastik ürünlere temas eden annelerin sütünde "Bisfenol A" adlı kimyasal bulunduğunu orataya koydu. Plastik maddeye sertlik katan maddenin hormonların yapısını bozduğunu belirten Ankara Üniversitesi'nde Prof. Dr. Mustafa Şahin Bisfenol'ün kısırlıktan meme kanserine kadar birçok hastalıkla ilişkisi olduğunu söyledi.

"Hormonlar üzerinde etkili kimyasallar"

Ulusal Hastalık Önleme Kontrol Merkezi'nce yapılan çalışmayla, plastik ürünlere maruziyet sonucu, anne sütünde plastik maddeye sertlik ve saydamlık katan, özellikle plastik su şişelerinde kullanılan Bisfenol A isimli kimyasal bulunduğu belirtildi. Şahin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada plastiklerin içerisinde en az bin kadar kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek bunların en az 15’inin hormonlar üzerinde etkili kimyasallar olduğunu anlattı.

Şahin, bisfenoller ve fitalatların en zararlı endokrin bozucu kimyasallar olduğuna işaret ederek, Bisfenol A’nın plastik maddeye sertlik ve saydamlık kattığını ve özellikle plastik su şişelerinde kullanıldığını, fitalat olarak isimlendirilen kimyasallarla da plastiğe esneklik kazandırıldığını belirtti. Şahin, “Bu yapıyı içeren tüm kimyasallar, östrojen reseptörüne bağlanarak genleri aktive eder. Bisfenol A maruziyeti metabolik sendrom, diyabet, obezite, kısırlık, hiperaktivite, prostat ve meme kanseri, hipofiz bozuklukları gibi birçok hastalık ile ilişkilendirilmektedir” dedi. Başka bir çalışmada yiyecek paketlenmesinde ve günlük bakım ürünlerinde yoğun olarak kullanılan fitalatların etkisinin incelendiğini ifade eden Şahin, “Bunun sonucunda da fast food tüketen, yemeklerini dışarıda restoranlarda yiyen kişilerde daha yüksek fitalat düzeyleri saptandı. Bu, en fazla burger ve sandviç türü tüketim yapan kişilerdde bulundu’’ ifadelerini kullandı. Şahin, konserve ve hazır işlenmiş gıda tüketiminin azaltılması ve mevsiminde taze yiyeceklerin tüketilmesi, ev yemeklerine ağırlık verilmesi, özellikle gebelik döneminde kozmetik kullanımından kaçınılması gerektiğini anlatarak plastiklerden uzak durulması gerektiğini bildirdi.