Sağlık

Ankara Numune Hastanesi'nin kapatılmasına tepki: "Yıkılıp yerine AVM’ler, plazalar, rezidanslar, oteller mi yerleştirilecek?"

"Sağlık hizmetlerinde vereceği zarar rant nedeniyle görmezlikten geliniyor"

30 Mayıs 2019 15:26

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüksek İhtisas Hastanesi’nin kapanmasının ardından geçtiğimiz günlerde Ankara Numune Hastanesi kapatıldı. 

Hastanemi Kapatma Ankara Platformu, Ankara Tabip Odası binasında yaptığı basın açıklamasıyla Ankara Numune Hastanesi’nin tarihi geçmişine de dikkat çekerek, kapatılmasının doğru olmadığını, halk sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti. Basın açıklamasını platform bileşenleri adına İlknur Başer okudu.

Sağlık hizmetlerinde vereceği zarar rant nedeniyle görmezlikten geliniyor

Sendika.org'da yer alan habere göre, Başer, konusunda uzman olan 13 devlet hastanesinin daha geleceğinin belirsiz olduğunu belirterek “Ulaşımından, altyapısına, yönetsel sistemlerinden, sağlık hizmetlerine maalesef her alanda sorunlar barındıran ve dünyadaki benzerleri başarısızlık hikayeleri ile anılın şehir hastanelerinin dudak uçuklatan yatırım ve işletme maliyetleri bir yana, sağlık hizmetleri anlamında telafisi mümkün olamayacak boyutlarda vereceği zararlar milyarlarca dolarlık rant nedeniyle görmezlikten gelinmekte, üzeri örtülmektedir” dedi.

Başer, hastanenin kapatılması ile söz verilmesine rağmen 400 çalışanın işsiz kaldığını, daha önce de aynı durumun Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşandığını anımsattı. Başer, hastane kapatılınca bölgede bulunan yaklaşık 15 bin kişinin de işsiz ve aşsız kalacağına dikkat çekti.

“Ankara Numune Hastanesi Ulusal Kurtuluş Harbi’nde de önemli sağlık hizmeti vermiş olan tarihi bir yapıdır” diyen Başer, binanın Viyanalı mimar Robert Oerley tarafından tasarlandığını, Nazi Almanyası’nın zulmünden kaçan pek çok hekim burada görev yaptığını ve bu kişilerin daha sonra Ankara Üniversitesi’nin kuruluşuna da öncülük ettiğini kaydetti.

“150 yatak için 3 milyar Amerikan doları”

Cumhuriyet tarihimiz ve tıp tarihi açısından önem taşıyan Ankara Numune Hastanesi’ni bekleyen gelecek nedir” diye soran Başer, “Yetkililer bunu derhal açıklamalıdır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Ankara Numune Hastanesi Medipol Üniversitesi’ne mi verilecektir? Yıkılıp yerine AVM’ler, plazalar, rezidanslar, oteller mi yerleştirilecektir? Vatandaşlar olarak bunu öğrenmek en doğal hakkımızdır.

Bizler Ankara’nın yaklaşık 50 sivil toplum örgütünü içinde bulunduran Hastanemizi Kapatma Platformu olarak çoğunlukta yoksul halkımızın teşhis ve tedavi için kolaylıkla ulaşabildiği, yanı başımızdaki Ankara Numune Hastanesi’nin kapatılmamasını, gerekiyorsa depreme dayanıklı hale getirilmesini, modernleştirilmesini, dekorasyon, makine, ekipman ve ciihazlarının yenilenmesini, sistemlerinin çağdaş hale getirilerek dertlere derman olmaya devam etmesini istiyoruz.

İlla gerekli ise Ankara Numune ve Yüksek İhtisas Hastaneleri, bu bölgede yer alan Ankara veya Hacettepe Üniversitelerine devredilerek de sağlık hizmetleri sunmaya devam edebilirler. Kapatılacak hastanelerin yatak sayısıyla Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin planlanan yatak sayıları arasındaki fark sadece 150 yataktır. 150 yatak için 3 milyar Amerikan doları ödeyenler yatak başına 20 milyon dolar ödemiş olacaktır.

Bu akıl almaz rant kimleri zengin etmektedir? Yaşadığımız kriz ortamında tasarrufa önem verilmesi gerekirken bu israf ve talan politikalarına bir an önce son verilmesi, ülkemiz, kurtuluş savaşımız, ilimiz ve tıp tarihinde ve her birimizin hatıralarında özel bir yeri olan bu köklü sağlık kurumlarımızın, özellikle de Ankara Numune Hastanesi’nin yok edilmesini kabul etmiyoruz. Doğru bulmuyoruz. Her şeyin başı sağlık olsun, soygun değil."

TIKLAYIN: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatıldı: 400 yemekhane personeli işten çıkarıldı