Yaşam

Ankara İklim Platformu kuruldu: Etkinlikler okul greviyle başlıyor

Küresel İklim Grevi 20 Eylül'de Türkiye'de 15 farklı yerde gerçekleşecek

19 Eylül 2019 17:49

Küresel İklim Grevi’ne Ankara’dan ses veren ekoloji örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, Ankara İklim Platformu’nu kurdu. Platform, bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapacak. 

Dünya çapında düzenlenen “Küresel İklim Grevi” haftasına Türkiye’de de destek veriyor. Türkiye’deki grev, “Sıfır Gelecek Kampanyası” adı altında örgütleniyor. Ankara’da ise ekoloji örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, kadın örgütleri dahil çok sayıda kurum, Ankara İklim Platformu’nu kurdu. Platform, 20-21 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler yapacak. 

Etkinliklerin startı, tüm dünyada olduğu gibi okul greviyle verilecek. İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde başlattığı ve her cuma devam eden iklim için okulu bırakma eylemleri dünyanın dört bir yanına yayılmıştı. Yarın da okul grevi yapacak olan öğrenciler saat 14.00’da Kuğulupark’ta toplanacak. 

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Ankara İklim Platformu’ndan Abdullah Arslanbaş, platformun dünya genelindeki iklim grevine Ankara’dan ses vermek için kurulduğunu belirtti.  İklim krizine dair farklı görüşler olduğunu söyleyen Arslanbaş, “Bir yandan temel sorumlu olarak devlet ve sermayeyi gösterenler var. Bir yanda bireysel tüketime odaklanmalıyız diyenler var. Bir yanda asıl yapılması gereken şey sera gazlarının yüzde 50’sinden fazlasına neden olan hayvancılığa karşı bir adım atmak ve hayvan tüketimini bırakmak diyenler var. Ben, esas sorunun sistematik yani küresel çaplı şirketlerin sorumluluğundan kaynaklandığını düşünüyorum. Ama öte yandan sorun sistematik olduğu için bireysel bir şey yapamam gibi algılıyor insanlar. Bu yanlış bir ikilik. Sorunun sistematik olması bireysel olarak davranışlarımızdan sorumlu olmadığımız anlamına gelmiyor” dedi. 

TIKLAYINIZ- Türkiye, Küresel İklim Grevi'ne hazır: İşte il il eylem programları

Bir hafta boyunca çöp toplama, iklim krizi forumu, belgesel gösterimi, söyleşi gibi etkinlikler düzenleyeceklerini bildiren Arslanbaş, haftanın 27 Eylül günü saat 14.00'da Kuğulupark'ta basın açıklaması, şenlik ve forum ile son bulacağını söyledi. Arslanbaş, iklim krizine karşı herkesin yapabileceği şeyler olduğunu ifade ederken, etkinliklere Ankaralıları davet etti.